Emotioneel pleidooi van Maria voor behoud 17de-eeuwse hoeve in Elversele

ELVERSELE / TEMSE – De heemkundige kring Braem uit haar bezorgdheid over het verdwijnen van geklasseerde erfgoedgebouwen in de omgeving van Elversele. Daar dreigt nu ook een van de laatste zeventiende-eeuwse hoeves gesloopt te worden. De vroegere bewoners trokken aan de alarmbel.

“Ik ben hier opgegroeid en getrouwd”
Maria Elewaut

Maria met haar vader op haar trouwdag in 1970 aan de hoeve

De Elewaut-hoeve in de Rotstraat dateert uit de zeventiende eeuw en is sinds enkele jaren eigendom van de familie Cordeel. Die bouwde een woonhuis op de grondvesten van de voormalige stallen en heeft bij de gemeente een aanvraag tot afbraak van de rest van de hoeve aangevraagd, waarvan de beroepsperiode gisteren afliep.

Maria Elewaut moet met de aanvraag tot afbraak van de Elewaut-hoeve afscheid nemen van haar ouderlijk huis. Ze groeide in de Elewaut-hoeve op, die door haar vader, grootvader en overgrootvader gepacht werd van de Duitse adellijke familie Von Fürstenberg. Die familie verkocht de hoeve eind jaren 1970 aan de familie Rooms uit Temse, die op haar beurt de hoeve doorverkocht aan de familie Cordeel.

“We hebben vroeger nog overwogen om de hoeve zelf te kopen en er een kinderboerderij te starten”, herinnert Maria zich. “We zijn via een familielid op de hoogte gebracht dat er een afbraakvergunning is afgeleverd. Voor ons heeft de hoeve vooral emotionele waarde, maar het is jammer dat hoeves met zo’n geschiedenis afgebroken worden in plaats van gerestaureerd.”

Hof Ter Elst

De hoeve ligt wat van de weg af

Ook de plaatselijke heemkundige kring betreurt de beslissing om de hoeve te willen slopen. “In 1970 is er een dertigtal gelijkaardige hoeves gefotografeerd, en 90% daarvan is vandaag al verdwenen”, zegt secretaris Luc Peleman. “Naast de N41 staat er nog eentje te verkrotten, maar verder wordt het steeds moeilijker om iets te vertellen over erfgoed bij gebrek aan tastbare zaken. Er wordt enorm veel afgebroken om plaats te maken voor appartementen of andere nieuwbouw en zo dreigt het Elversele van weleer stilaan te verdwijnen. Het is een aanslag op ons materieel erfgoed. Ook café Hof Ter Elst in de schaduw van de kerk staat leeg en wordt binnenkort hoogstwaarschijnlijk vervangen door een appartementsgebouw. Alleen de kerk, de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën langs de N41 en de pastorie zijn beschermde monumenten, maar zelfs die laatste staat leeg te verkrotten.”

“Uiteraard is materieel erfgoed belangrijk voor onze gemeente”, reageert burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Voorlopig oordelen we individueel over elk dossier, waarbij onder meer de historische waarde en betekenis, de authenticiteit en de staat van het gebouw van wezenlijke betekenis zijn. Er wordt ondertussen al geruime tijd werk gemaakt van een overkoepelend reglement. De realiteit is echter vaak complex en veralgemening via reglementen kan soms tot rare situaties leiden.”

Eigenaar Filip Cordeel was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Maria Elewaut met haar ouderlijk huis op foto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *