Zondag 13 Augustus: Derde editie Retrowielergebeuren ‘Groote Prijs Jules Deschepper’

Wielerevenement dit jaar met nieuw concept: Wielertocht én criterium
TEMSE – Zondag 13 Augustus pakt Koerskomiteit “Den Sierlycken Pedaleur” uit met de derde editie van De Groote Prijs Jules Deschepper.  Bij dit retrowielergebeuren pakt men dit jaar uit men een nieuw concept.
De Groote Prijs Jules Deschepper met een nieuw concept

DE GROOTE PRIJS JULES DESCHEPPER
In 2015 werd in de schoot van De Zaat Raast-Festival of Sportscars de 1ste editie van De Groote Prijs Jules Deschepper georganiseerd.
De Groote Prijs Jules Deschepper is een retrowielergebeuren voor oude koersfietsen. En met oude koersfietsen bedoelen wij: schakeling op de buis en zonder klikpedalen. De fietsers zijn uitgedost in retro-wielerkledij en hebben haar op hun benen!
Om organisatorische redenen werd in 2016 even een uitstap gemaakt naar Temse-Velle, maar dit jaar keert het Koerskomiteit “Den Sierlycken Pedaleur” voor haar 3de editie terug naar de Markt van Temse. En hoe!

RETROWIELERTOCHT
Voor wie het allemaal (nog) een beetje rustig wil houden, start om 13 uur een toertocht van zo’n 25 km langsheen de rustige wegen in het noorden van Tielrode. De fietsers worden voorafgegaan door een volgwagen – met rode vlag – uit de jaren ’60. Uiteraard klinkt sixties-muziek uit zijn speakers, af en toe onderbroken voor de legendarische “Rodania”-jingle.
Als bezemwagen – met groene vlag – is opnieuw “Bulleke” te gast. “Bulleke” is bekend door zijn verhalen op social media tijdens de Tour de France ten voordele van het Kinderkankerfonds. Hij kwam regelmatig in beeld tijdens de rechtstreekse Tour-reportages en Vive Le Vélo en werd moreel gesteund door José De Cauwer en Karl Van Nieuwkerke. Hij poseerde op social media met alle Tour-vedetten.
Na de toertocht volgt – rond 14 uur – een bevoorrading – met snelle suikers – aan het centrale podium op de Markt van Temse.

CRITERIUM
Nieuw in het concept is een regelrecht criterium op en rond de Markt van Temse. Om 14.15 uur wordt aan het centrale podium op de Markt van Temse gestart voor een criterium van 45 minuten + 1 ronde op een parkeer- en verkeersvrij parcours langs de Kasteelstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai en de Markt van Temse. De helling van de Markt is hierbij zeker een scherprechter. De motor van de Politiezone Temse-Kruibeke zorgt voor een veilige begeleiding.

Deze retrowielertocht en -criterium wordt opdragen aan Jules Deschepper (°1906-+1988). Hij was één van Temses legendarische beroepsrenners, actief van 1927 tot 1932. Zijn bijnaam was “Den Sierlycken Pedaleur”. Het Koerskomiteit koos daarom deze naam.

JAN BOGAERT NEEMT DEEL AAN HET CRITERIUM
We zijn zeer blij dat gewezen Temsese beroepsrenner Jan Bogaert – net zoals tijdens vorige edities – opnieuw aan de start zal staan. Hij neemt dit jaar ook deel aan het criterium.
Leuk gegeven is dat Jan Bogaert precies 35 jaar geleden, in juli 1982, ook de legendarische beroepsrennerskoers in Temse-Centrum won, die ieder jaar werd georganiseerd door de toenmalige De Scheppersvrienden (zie foto) ter gelegenheid van Temse-Kermis.
Neemt hij na 35 jaar opnieuw de winnaarspalm mee naar huis?

PRIJZEN
Uiteraard zijn er prijzen voor de 1ste, 2de en 3de in het criterium. Maar ook voor wie start met de mooiste fiets en uitgedost is in de meest authentieke uitrusting, komt op het podium. De prijsuitreiking vindt plaats, onmiddellijk na de aankomst van het criterium.

GOEDE DOEL
De opbrengst van deze toertocht en criterium gaat integraal naar Villa Vief. Villa Vief vzw is een woonproject in Lokeren, opgericht door een aantal ouders van kinderen met een matig verstandelijke beperking. Het doel is om er voor te zorgen dat hun kinderen in een eigen huis met de nodige begeleiding zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. www.villavief.be

PRAKTISCH
De inschrijvingen voor zowel de retrowielertocht als het criterium vinden plaats in Café bij Rita, Markt 2 vanaf 12 uur. De deelnameprijs bedraagt 10€ (incl. verzekering via een daglicentie via de VWB) + 5€ waarborg voor het rugnummer. Voor dit bedrag kan men deelnemen aan de toertocht, het criterium of allebei. Een moderne valhelm is toegelaten.

De toegang tot het hele spektakel op en rond de Markt van Temse is volledig GRATIS.

De 3de editie van De Groote Prijs Jules Deschepper is een organisatie van Koerskomiteit “Den Sierlycken Pedaleur” dat bestaat uit Ingrid Deschepper (kleindochter van Jules Deschepper), Ann De Wilde, Alain Adriaenssens, Patrick Verdickt en Danny Van Broeck in samenwerking met WTC Jan Bogaertvrienden en het Gemeentebestuur van Temse.

Jan Bogaert won 35 jaar geleden de beroepsrennerskoers in Temse. Neemt hij dit jaar de bloemen weer mee naar huis ? (C) Erik Westerlinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *