Expo ‘100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’, tot 30 april in het Gemeentemuseum

TEMSE – Tot 30 april kan men in het Gemeentemuseum terecht voor de expo ‘ 100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’. Gemeentelijk archivaris Digna Coppieters stelde de expo samen.
Expo Van Raemdonck_Digna Coppieters_2017
Gemeentearchivaris Digna Coppieters stelde de expo samen

Het herdenkingsprogramma rond de bekende broers omvat tal van activiteiten in een groot deel van Vlaanderen en zou niet volledig geweest zijn zonder een expo in Temse. Gemeentelijk archivaris Digna Coppieters kreeg van het gemeentebesuur de opdracht een tijdloze, objectieve historisch verantwoorde tentoonstelling op poten te zetten.

“Het uigangspunt was een expo die in de toekomst kan ontleend worden en die blijvend representatief zou zijn”, aldus Digna Coppieters.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het archief van Clemens De Landtsheer.

“Het archief omvat niet enkel zijn persoonlijk oorlogsarchief maar ook het Van Raemdonckarchief, en het archief van het frontblaadje ‘Onze Temschenaars'”, weet Coppieters. “Tot grote vreugde van de latere geschiedschrijvers bewaarde De Landtsheer alles. Geen enkel papiertje verdween en hij noteerde heel veel.”

Gebroeders Van Raemdonck_Mekker_2017
(C) Mekker @Facebook

Met de dagboeken van De Landtsheer bezit Temse een onschatbaar tijdsdocument en een unieke toegang tot het verleden. Brieven van en naar de gebroeders Van Raemdonck en andere dorpsgenoten, foto’s, pamfletten, postkaarten en krantenknipsels vervolledigen het verhaal.

“Het was dan ook een hele uitdaging om uit dit representatieve aanbod een keuze te maken”, stelt de archivaris. “Brieven zijn minder geschikt om te exposeren maar zij vertellen wel de gruwel van de oorlog. Een gruwelijke werkelijkheid die zich ook reflecteert in de zware oorlogsbalans voor Temse: 63 gesneuvelden, 2 gefusilleerden en 11 gestorven opgeëisten.”

Wie het verhaal van de Gebroeders Van Raemdonck kent, weet dat er ook nog een derde persoon sneuvelde: de Waalse korporaal Amé Fiévez.

“Op de plaats van hun sneuvelen werd in september 1918 een grafmonument opgericht dat in 1933 werd vervangen”, klinkt het. “De oorspronkelijke zerk werd overgebracht naar de crypte van de Ijzertoren. Na de dynamitering in 1946 werd enkel nog een plaatje met de naam van de man teruggevonden. Clemens De Landsheer heeft daar één brokstuk van bewaard. Ook dat is in exclusiviteit te zien in één van de vitrinekasten op de expo.”

Expo Van Raemdonck_groepsfoto_2017
vlnr.: gemeenteraadslid Annemie Peeters-Muyshondt (Vlaams Belang), schepen Franky De Graeve (CD&V), burgemeester Sint-Niklaas Lieven de Handtschutter (N-VA), burgemeester Luc De Ryck (CD&V), archivaris Digna Coppieters,, voorzitter gemeenteraad Koen De Jonghe (N-VA), museumfunctionaris Elke Koppen en gemeenteraadslid Roger Troubleyn (CD&V)

‘100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’, tot 30 april in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16.
Elke zaterdag en zondag 14 – 18 uur, zondag ook van 10 – 12 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *