Schip vaart tegen pijler scheldebrug

TEMSE – Een binnenschip is dinsdagochtend 14 maart gezonken op de Schelde nadat de kapitein tegen een pijler van de Temsebrug was gevaren. De bemanning, waaronder een zwangere vrouw, werd door de brandweer van de boot gehaald. Er werd niemand gewond.

De aanvaring gebeurde rond 11 uur. Een Franse binnenschipper wou met zijn koppelverband ‘Mascaret’ de Temsebrug onder, maar knalde daar tegen een pijler. Het eerste deel van zijn boot met daarop de vracht, geraakte zwaar beschadigd en kwam dwars in het water te liggen. Gelukkig kon het tweede deel van het schip, dat de lading duwde en waarop ook de bemanning zich bevond, loskomen van de zwaar gehavende schuit ervoor. “Het is nog niet duidelijk of het schip loskwam door de klap, dan wel dat de schipper de boot zelf loskoppelde”, zegt kapitein Gert Van Passel van de brandweerpost Sint-Niklaas. “Daardoor kon in elk geval voorkomen worden dat beide schepen water zouden maken. De duwboot kon aanleggen aan de Wilfordkaai en onze mensen hebben de opvarenden geëvacueerd. Het ging om de schipper, zijn zwangere vrouw en hun dochtertje. De vrouw werd samen met het kind preventief overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de hond werd van de boot gehaald.”

De reden waarom de schipper de pijler niet opmerkte, blijft voorlopig nog onduidelijk. Volgens zijn eerste verklaringen zou de schroef van zijn schip geblokkeerd geraakt zijn door een blok hout, waardoor de boot stuurloos werd. De man werd meegenomen door de scheepvaartpolitie voor verhoor en was niet bereikbaar voor commentaar.

Olieworsten rond schip

De vrachtboot was geladen met koolzaad en een paar uur na de aanvaring al gedeeltelijk gezonken. “De brandweer bleef ter plaatse om de toestand te stabiliseren”, verduidelijkt woordvoerster Jolien Van Damme van de Hulpverleningszone Waasland. “Kort voor 17 uur was de boot door de getijdenwerking bijna niet meer zichtbaar. Er werden preventief absorberend olieworsten rond het schip geplaatst om gelekte brandstoffen op te vangen.”

Duikers plaatsen een boei aan de boot en hielden het scheepswrak nog de hele avond in de gaten. Rond 23 uur werd het laagtij waardoor het schip opnieuw zichtbaar werd en kon geïnspecteerd worden. Afhankelijk van de resultaten daarvan zal er beslist worden hoe de boot geborgen zal worden. Het scheepvaartverkeer ondervond geen hinder omdat het gezonken schip buiten de vaarroute ligt.

Bron: HN/GVA – Bert Foubert

Scheepvaartongeval brug 2017
(foto) Hulpdienstenforum-Vlaanderen.be

Een gedachte over “Schip vaart tegen pijler scheldebrug”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *