Jeugdclub Broebelke herleeft !

Boek, multimediapresentatie, cd-rom, muzikale verrijzenissen en ouderwetse Broebelfuif

Jeugdclub Broebelke. Tien jaar (1969-1978) kleurde zij het leven van honderden jongeren: met cultuur in het algemeen, muziek, dans, algemene ontwikkeling, beeldende kunst, vorming, ontspanning, uitstappen, reizen, sociale inzet en zoveel meer. Ook de liefde liet blijvend sporen na.

Vooraan zittend: Dirk Lauwers, auteur, en Erik Westerlinck, fotograaf. Staand: Rudy Bredael, museumfunctionaris Elke Koppen, burgemeester Luc De Ryck en Werner Maerevoet.

Zowat 38 jaar nadat de Jeugdclub het verslagboek dichtklapte, wordt het opnieuw geopend. De historiek wordt gepubliceerd in het Jaarboek van het Gemeentemuseum, dat op vrijdag 25 november wordt voorgesteld. Tijdens de voorstelling wordt o.m. een 40’ durende multimediapresentatie vertoond, een visueel-auditieve evocatie van de Broebelgeschiedenis. Bovendien zijn er 3 muzikale verrijzenissen (zie verder). De dag daarna vindt in JOC De Nartist een heuse Broebelfuif plaats met de legendarische Swinging Broebelke’s Discotheek.
Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november herleeft de Jeugdclub, die als geen ander in Temse een stempel drukte op meerdere generaties.

Historiek in Jaarboek Gemeentemuseum 
De 33ste editie van het Jaarboek is gewijd aan Jeugdclub Broebelke. Dirk Lauwers dook in de archieven, spitte talloze documenten boven en reconstrueerde de geschiedenis. Zij omvat 190 pagina’s, inclusief meer dan 100 illustraties. Die komen uit de fototheek van Erik Westerlinck, huisfotograaf van Broebelke. De publicatie is vooral ook een blijvende hulde aan de talrijke jongeren, die zich onbaatzuchtig en idealistisch hebben ingezet om de jeugd zinvol en verrijkend te gidsen naar de wereld van de volwassenheid.

De voorstelling vindt plaats op het gemeentehuis (Markt) op vrijdag 25 november om 19.30 u.
Programma:
– Welkomstwoord – Romain Van Hautekerke, voorzitter Gemeentemuseum
– Multimediapresentatie historiek – Rudy Bredael
– Muzikaal optreden – duo Yvette (Vercruyssen) & Werner (Maerevoet) en drummer Jeffrey (Jef Vermeiren)
– Toelichting bij de publicatie – Dirk Lauwers, auteur
– Voorstelling Jaarboek – Luc De Ryck, burgemeester
– Receptie
Presentatie: Elke Koppen, museumfunctionaris
Naast het Jaarboek (25 euro) is ook een dvd verkrijgbaar: hij omvat meer dan 1.000 foto’s en filmopnamen uit 1971.

Belangstellenden zijn welkom op de voorstelling, maar worden verzocht ten laatste 3 dagen vooraf hun aanwezigheid te melden via 03 710 12 52 of museum@temse.be.

Broebelfuif
Een dag na de voorstelling van het Jaarboek vindt in JOC De Nartist, Clemens De Landstheerlaan 26A, een oerdegelijke ouderwetse fuif plaats.

Om 20 u. herrijst de alom geprezen Swinging Broebelke’s Discotheek met dj Rudy (Bredael). De inkom is 4,99 euro. De opbrengst komt ten goede aan Villa Vief, een project voor jongeren met een matig verstandelijke beperking. Iedereen kan met vrienden van vroeger en maten van nu mee genieten van de fuif. Er is ook een bodega, met de ongeëvenaarde paella van Frank Vermeulen. Men schrijft daarvoor in door 25 euro per persoon (paella, wijn, inkomkaart) over te schrijven op rekening BE44 7370 2396 8945 van 50+ Groot-Temse, met vermelding van naam en gewenst etensuur (tussen 18 en 21 u.).

Je zwembroek meebrengen zou belachelijk zijn, maar je ‘dancing shoes’ zijn een absolute must, aldus de organiserende vriendenkring, die bestaat uit 4 historische figuren van Broebelke: Dirk Lauwers, Erik Westerlinck, Rudy Bredael en Werner Maerevoet.

De cover van het Jaarboek is de cover van de historische Beatles-LP ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, voor de gelegenheid herwerkt met in beeld allemaal bekende Broebelleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *