Zomerexpo Gemeentemuseum: Boelwerf door de lens van Alex Suanet

TEMSE – De zomertentoonstelling van het Gemeentemuseum brengt dit jaar een retrospectieve met foto’s van de bedrijfsfotograaf van de vergane Boelwerf Alex Suanet.

Hij overleed begin vorig jaar, op 93-jarige leeftijd en was naast fotograaf ook hoofd van de fotografische dienst van Boelwerf en oprichter van de Foto- en diakring van Boelwerf die ondermeer fotowedstrijden organiseerde.

Hij laat ontelbare prachtige foto’s na, waarvan een aantal opgenomen zijn in het fotoboek ‘Boelwerf in Beeld’, van Johan Dambruyne, waaraan hij enkele jaren geleden actief meewerkte.

Tijdens de tentoonstelling wordt het belang van de fotografie voor een groot bedrijf als Boelwerf belicht evenals de rol van de fotodienst die onder leiding stond van Alex Suanet.

Op de expo zijn fotoreeksen van Alex te bekijken van de Boelwerf die nog door hem zelf geselecteerd werden. Verder zijn er ook kunstfoto’ s te zien zijn die hij maakte in zijn vrije tijd. Er wordt ook aandacht geschonken aan het verenigingsleven waarin Alex actief was en zijn rol in het gemeentemuseum. We denken hierbij ondermeer aan het ontwerpen van logo’s en affiches.

“Alex was inderdaad bestuurslid van het Gemeentemuseum sinds 1967”, aldus voorzitter Romain Van Hautekerke. “We maakten voor deze tentoonstelling een representatieve selectie van het enorme aanbod dat hij ons naliet. Dit in samenwerking met de verenigingen waar Alex lid van was, erfgoedvereniging Op Stoapel, het fotografencollectief Anders 23 en de Koninklijke Postzegel- en Erfgoedkring. Omdat dat aanbod zo gigantisch is, moesten we ook de gelijkvloerse verdieping gebruiken. Deze expo is tevens ook een hommage aan de verdwenen Boelwerf”.

Zomertentoonstelling Gemeentemuseum: ‘Boelwerf door de lens van Alex Suanet’, elk weekend tot 25 september, Kasteelstraat 16

Expo Boelwerf door de lens van Alex Suanet 2016

De expo is een eresaluut aan de uitzonderlijke fotograaf die Alex Suanet (1922-2015) was. Nadat Alex Suanet in 1947 als technisch tekenaar werkzaam werd op de Boelwerf (afdeling Mechaniek), vestigde hij zich bij zijn huwelijk in 1948 in Temse. Toen Gaston Feremans, vader van kunstfotografe Lucille Feremans, in 1950 stopte als bedrijfsfotograaf van de Boelwerf (en zelfstandig werd), nam A. Suanet zijn plaats in als hoofd van de foto- en afdrukdienst. Hij bleef op post tot zijn 65ste (1987).

Als fotograaf van de Boelwerf heeft Alex Suanet bijna 40 jaar lang de werkzaamheden en realisaties op de werf vereeuwigd, vertaald in ettelijke duizenden foto’s.

Hij was een uitmuntend fotograaf, een stielman, die alle onderdelen van de fotografie beheerste, bovendien begiftigd met een streven naar perfectionisme. Hij genoot een heel groot gezag, zowel bij de kenners als bij leken. Zijn kennis en kunde kregen een verlengstuk in zijn vrije tijd.

Naast heet wat privéopdrachten stelde hij zijn deskundigheid ter beschikking voor culturele, artistieke, toeristische, museale, erfgoed- en andere opdrachten, o.a gepubliceerd in boeken, brochures, folders en andere dragers. Als grafisch ontwerper maakte hij affiches, uitnodigingen, logo’s, gelegenheidsdrukwerk, boekencovers… Hij tekende ministrips en figuurtjes. Bijzonder vermeldenswaardig is ook zijn inbreng als fotograaf en grafisch ontwerper op het vlak van heemkunde, geschiedenis en erfgoed. Als dusdanig was hij een sleutelfiguur in de schoot van het Gemeentemuseum van Temse. Hij laat een indrukwekkend fotoarchief na.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *