André van ‘Den Blok’ gaat met pensioen

In Steendorp gaat André Van Havere, zaakvoerder van café Bridge met pensioen. De verenigingen zorgden voor een passend afscheid.Bijna 36 jaar was André uitbater van het café op de hoek van de Kapelstraat en de Gelaagstraat, bijgenaamd ‘Den Blok’.

“Gezien zijn lange staat van dienst konden we  dit niet zo maar laten voorbij gaan”, aldus Marc Ost, voorzitter van carnavalscomité Orde van de Baksteen. “Taverne Bridge heeft steeds een belangrijke rol gespeeld binnen het verenigingsleven in Steendorp. André kon door de jaren heen steeds rekenen op een trouw publiek. Hij was ook de bezieler van de zomerjaarmarkt en bestuurslid van het Koerscomité Steendorp. Met het carnavalscomité namen we dan ook het initiatief om een passend afscheid te organiseren. Hiervoor deden we een beroep  op de lokale verenigingen, hoe kan het ook anders, voornamelijk carnavalsverenigingen, en de plaatselijke Harmonie Arbeid & Kunst en de Brassband Sint-Cecilia.

Marc Ost reikte de cafébaas een ere-doctoraat uit voor 36 jaar herbergier in Steendorp.

“De voorbije jaren had ik al  enkele keren het idee opgevat om met pensioen te gaan Maar nu het appartementsgebouw en dus ook het café verkocht worden was de tijd echt gekomen”, stelt Van Havere.

De cafébaas is afkomstig uit Kruibeke en nam in 1980 het café over.

“Bij de overname had ik de bedoeling om er een danscafé van te maken”, vertelt hij. “Dit naar her voorbeeld van horecazaken in ’t stad (red.: Antwerpen.) .  De eerste weken keken sommige klanten raar op toen er gedanst werd. Maar daarna raakte dat ook in een dorpje als Steendorp  goed ingeburgerd”.

“Zondagnamiddag  was steevast een dansnamiddag waarbij ‘senioren, zoals men dat tegenwoordig noemt kwamen dansen”, klinkt het. “We draaiden diverse muziek, zelfs een wals was geen uitzondering. Toen ik het café overnam waren er in Steendorp zowat 15 cafés en twee dancings. “Ik had toen heel wat jeugdige klanten die voor en na hun dancingbezoek zich in het café kwamen amuseren. Toen was het hier regelmatig feest tot 6 uur ’ s morgens. Toch is de politie nooit over de vloer geweest. Ik heb heel wat respect afgedwongen van de klanten”.

“Het waren mooie tijden”, blikt de cafébaas terug. “Ik kreeg toen heel wat klanten over de vloer van de omliggende bedrijven zoals de steenbakkerij, de Boelwerf, Cockeril en CNR. Tegenwoordig hanteert men een andere manier van uitgaan. De overvloedige BOB-controles zijn daar niet vreemd aan. Ook het rookverbod was een doodsteek voor de gewone café’s.”

Zaterdag 23 april is café Bridge de  laatste dag open. Alle klanten zijn uitgenodigd voor het definitieve afscheid.

Er zal dan nog één café zijn waar de Steendorpenaars een pintje kunnen gaan drinken, café Ter Dycke in de Warandestraat.

Meer foto’s, klik hier

afscheid taverne Bridge Steendorp 2016
Marc Ost, voorzitter van carnavalscomité ‘Orde van de Baksteen’ (rechts) reikte André Van Havere een ere-doctoraat uit.

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *