Vrienden van ‘piraat’ Winnetou Truyts al twee dagen in de weer om gezonken schip leeg te maken

Crowdfunding verzamelde maandagavond al bijna 10 000 euro

SINT-AMANDS – De gezonken woonboot van Winnetou Truyts in Puurs-Sint-Amands heeft heel wat mensen geraakt. Wieza Koenen, een goede vriendin van de eigenaar, startte zondagmiddag een crowdfunding op zodat Winnetou de eerste schade aan zijn schip kan herstellen.

Ondertussen zijn vrienden van Winnetou’s militaire Vriendenkring The Green Pirates al twee dagen in de weer om zo veel mogelijk spullen uit het schip te recupereren.

“Het is echt ongelooflijk”, zegt Winnetou. “Ik sta er duidelijk niet alleen voor. Mijn vrienden van de Green Pirates zijn al twee dagen bezig om al mijn spullen uit mijn ondergelopen schip te halen. Al de dingen die nog gebruikt kunnen worden, worden gestockeerd in een magazijntje in de buurt. De rest brengt men naar het containerpark.”

Het wassende water richtte heel wat schade aan in het schip

De piraat stuurde onze redactie een momentopname van de binnenzijde van het schip.

“Het is echt om te wenen als men ziet wat het water binnen in het schip heeft aangericht.”

Ondertussen pompt men met een dompelpomp nog altijd water uit het schip.

Vrienden van The Green Pirates zijn al 2 dagen in de weer om het schip leeg te maken

Zondagochtend sloeg het noodlot toe bij Winnetou Truyts. Hij woont al enkele jaren op het 110 jaar oude schip Kookaburra. De eigenaar en zijn vriendin lagen nog te slapen toen de woonboot plots water begon te maken. Het koppel kon zich nog net op tijd uit de voeten maken en zich vastklampen aan een mast. Uiteindelijk werden ze door de brandweer van boord gehaald. Het schip zonk evenwel helemaal en kwam pas bij laagtij weer boven het water uit.

Men probeert zoveel mogelijk spullen te recupereren

Geen kleren meer

Wieza Koenen uit Temse is al vele jaren bevriend met Winnetou en las zondag een post van de man op Facebook.

“Hij schreef dat zijn schip gezonken was. Eerst geloofde ik het niet echt omdat Winnetou regelmatig een grapje uithaalt. Helaas ging het deze keer niet om een grapje en was zijn piratenboot echt gezonken”, vertelt ze.

“Ik ben onmiddellijk naar Sint-Amands gereden en zag dat de Kookaburra nog deels onder water stond. Dat schip was Winnetou zijn leven. Ik weet dat dit hem enorm moet geraakt hebben. Ik moest zelf ook een traantje wegpinken.”

Wieza Koenen startte een crowdfunding op voor Winnetou.
(foto(C) NB/Theo Derkinderen)

“Winnetou is een zeer lieve, fijne en zachte man. Iemand met enorm veel vrienden. Hij babbelt ook tegen iedereen. Net daarom leeft ook iedereen mee met hem. Alles aan de binnenkant van dat schip is kapot. Hij heeft ook niks meer. Geen sokken, geen schoenen, geen kleren. Zelfs zijn papegaai heeft het niet overleefd. Winnetou is inderhaast moeten vluchten en heeft niks meer kunnen redden. Een crowdfunding in mekaar steken was het minste wat ik kon doen.”

Wieza zetten een online steunactie op poten.

Piraat

“Ik hoopte dat ik aan het einde van rit op zo’n zesduizend euro zou uitkomen. Maar maandagmiddag stond de teller al op 8.660 euro. Dat overtreft echt mijn stoutste verwachtingen. Al zal het uiteraard onvoldoende zijn om alle schade te herstellen. Maar het is toch al iets. Het was de droom van Winnetou om op een boot te wonen. Dat is hem gelukt met de Kookaburra. Hij was een piraat op een piratenschip. Ik hoop echt dat hij een snel weer op het water kan gaan wonen.”

Maandagavond stond de teller op bijna 10.000 euro. “Ik hoopte na een aantal weken 6.000 euro in te zamelen. Maar 10.000 euro op een dag tijd? Dat had ik nooit durven te hopen”, zegt Wieza.


Het is voorlopig nog onduidelijk wat er precies is misgelopen. Volgens de eigenaar moet de oorzaak mogelijk bij het ponton worden gezocht. Wieza vermoedt dat de platbodem tijdens het springtij in het slijk is blijven vast steken, waardoor er via de achterzijde water is beginnen binnenlopen.
(Bron: HN/Theo Derkinderen)

Wie Winnetou wil steunen kan surfen naar www.steunactie.be en in de zoekbalk ‘Winnetou’ ingeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *