G-judoka Amal (18) is al Belgisch, Europees en olympisch kampioen: “Ik was op zoek naar een bezigheid in het weekend”

TEMSE – Op haar 18 jaar heeft G-judoka Amal Ibrahimi al een palmares om u tegen te zeggen: Belgisch kampioen op de Special Olympics, wereldkampioen op de Special Needs World Judo Games en olympisch kampioen op de Wereldspelen in Berlijn.

“Trots om zo’n topatlete in Temse te hebben”, zegt schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD), die afgelopen vrijdag samen met de burgemeester en andere schepenen Amal huldigde in het AC De Zaat voor haar uitzonderlijke sportprestaties.

n het bijzijn van haar familieleden en coach Walter Van Hoyweghen mocht Amal bloemen en andere attenties in ontvangst nemen.

“We zijn zeer vereerd en fier om deze uitzonderlijke atlete te mogen ontvangen”, zegt schepen Van Rossen. “Het is leuk om iemand in de gemeente te hebben die zo’n fantastische internationale prestatie neerzet.”

De judoka werd in de bloemetjes gezet door ondermeer schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD)

Gouden medaille

Amal heeft er op z’n zachtst gezegd al een succesvol jaar opzitten. Ze werd in de discipline G-judo, dat is judo voor mensen met een beperking, Belgisch kampioen op de Special Olympics Belgium dat plaatsvond in Mechelen. Daarbovenop werd ze nog Wereldkampioen op de Special Needs World Judo Games Beverwijk en als kers op de taart haalde ze een gouden medaille op de Wereldspelen in Berlijn.

“De spelen waren een enorme beleving. We hebben er ook lang naartoe gewerkt”, zegt een trotse Amal. “We zijn twee weken vollen bak in de sport gevlogen en met mooie prestaties teruggekomen.”

Amal startte vijf jaar geleden met G-judo. “Ik was op zoek naar een bezigheid in het weekend en kwam zo terecht bij de Tatamivrienden in Bazel. Ik volgde een oefenles en was meteen verkocht. Vijf jaar later staan we nu hier met een gouden medaille”, zegt ze met een lach.

Ze weet echter nog niet van ophouden. “Ik heb nu al het hoogste in mijn sport behaald, maar ik hoop er binnen vier terug bij te zijn op de Special Olympics. Die gaan dan door in Australië”, zegt ze. “Later zou ik ook nog graag hulptrainer worden in de onze judoclub, daar kijk ik nu al naar uit.”

Hoogmis van sportend Temse

Ook haar coach Walter Van Hoyweghen blinkt van trots.

“Ik ben heel fier op haar. Ik had wel verwacht dat ze die olympische titel zou behalen, maar het moet altijd gekampt worden. Het was een hele ontlading toen ze de titel te pakken kreeg”, zegt hij. “We hebben er twee jaar keihard aan gewerkt.”

Amal kreeg op haar huldiging een uitnodiging voor de kampioenenviering die plaatsvindt op 17 november in theaterzaal Roxy. “Zij mag niet ontbreken op deze hoogmis van sportend Temse”, zegt de schepen van Sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *