Herstelde kapel “Kan er opnieuw 100 jaar tegenaan”

St-Elooi-kapel opnieuw ingezegend voor start van de Tielroodse paardenommegang

TIELRODE – Zondag vond in Tielrode de 291ste editie van de paardenommegang plaats. Die startte zoals vanouds terug aan de Sint-Elooikapel. Die werd gerestaureerd nadat een vrachtwagen de kapel drie jaar geleden zwaar beschadigde.

“Een knappe prestatie. Ze kan er weer een paar honderd jaar tegenaan”, sprak diaken Dekelver die de kapel zegende.

De Confrerie Sint-Elooi zette alles in het werk om hun geliefde kapel terug in ere te herstellen.

Drie jaar lang was de kapel afgesloten nadat die door een onoplettende vrachtwagenchauffeur zwaar beschadigd werd. De Confrerie ging zelfs zo ver dat ze de kapel kochten van de kerkfabriek en op eigen kosten restaureerde.
“We hebben eerst geprobeerd met de betrokkenen aan tafel te zitten om tot een oplossing te komen, maar niemand nam zijn verantwoordelijkheid”, zei voorzitter Marcel Dubourg (68).

Het resultaat mag er echter zijn.

“Er is knap werk geleverd. De kapel staat er al sinds 1721 en ze er kan er weer enkele eeuwen tegenaan”, zei de diaken die de kapel aan het begin van de ommegang zegende. “Er is opnieuw een plaats van rust gecreëerd voor de voorbijgangers.”

Na de zegening vertrok de colonne van zo’n zeventig paarden voor een tocht rond Tielrode.


“We bereikten bijna het aantal deelnemers van vorig jaar dus we zijn tevreden”, zei Dubourg.

Er was een tijd dat er honderden ruiters deelnamen aan de ommegang. Maar toen werd er ’s namiddags nog een RLV ruitertornooi georganiseerd, wat al een aantal jaren niet meer het geval is.


Na de ommegang vond de traditionele zegening van paarden en ruiters plaats aan de Sint-Jozefkapel. Aansluitend werd het evenement afgesloten met de misviering in openlucht in de paardenpolder met Monseigneur Luc Van Looy.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *