Heel wat deelnemers voor de Wegom, bedevaart langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse

TEMSE – Naar jaarlijkse traditie organiseerde de Sint-Amelbergagilde de Wegom, een bedevaart ter ere van de Heilige Amelberga langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse. Door het mooie weer waren heel wat deelnemers komen opdagen.

De tocht is 23 km lang en voerde de zowat 85 deelnemers van bij de start om 4.30 uur, op de Markt, langs acht Amelbergakapellen en 1 kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.

Het laatste deel ging in processie, samen met de kerkelijke gezagsdragers en begeleidt door Harmonie Orkest Temse (HOT), langsheen de Kasteelstraat, Priester Poppestraat en de Wilfordkaai richting O.L.V.-kerk waar om 10 uur een eucharistieviering plaats vindt.

De organisatie van de Wegom is in handen van de plaatselijke Sint-Amelbergagilde. Deze vereniging werd in 1861 werd (her)opgericht. De oorsprong ervan zou tot de 10de eeuw teruggaan: toen was in Temse al sprake van een Vrije Compagnie van de Heilige Amelberga. Deze gilde was in de loop der eeuwen onder verschillende namen werkzaam en werd na een periode van verval dikwijls nieuw leven in geblazen.

Heropleving

De Heilige Amelberga is de patroonheilige van Temse. Volgens de overlevering stak ze ter hoogte van Temse de Schelde over op de rug van een steur (vis) om te ontsnappen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. In 772 stierf Amelberga in Temse en werd ze in de plaatselijke kerk (markt) begraven. De bedevaart ter ere van Amelberga zou uit de 11de eeuw dateren.

Het stoffelijk overschot van de Heilige Amelberga werd toen van Temse overgebracht naar de Sint-Pietersabdij van Gent. In de daarop volgende eeuwen kende de bedevaart geregeld veel bijval en liepen er zelfs muzikanten, goochelaars en potsenmakers in mee. De bedevaart werd niet enkel te voet maar ook te paard en met huifkar gedaan. Er zijn ook periodes geweest waarin de belangstelling voor de Wegom sterk afnam. De bedevaart kende zo meermaals een heropleving.

Meer foto’s, klik hier

3 gedachtes over “Heel wat deelnemers voor de Wegom, bedevaart langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse”

  1. Ik ben de eindredacteur van het parochieblad voor Temse. Heb geen idee of iemand voor mij foto’s heeft genomen. Mocht dat niet zo zijn, mag ik er dan uit jouw collectie gebruiken? En wat zet in als copyright?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *