Driekoningen gingen weer (met zen vieren) op pad in Steendorp

Opbrengst is voor het jaarlijkse onderhoud van de kerststal

STEENDORP – Na een onderbreking van twee jaar gingen de Drie Koningen van Steendorp weer op pad. Kleurrijk uitgedost gingen Melchior (Eddie Van der Vieren), Balthazar (Bert Peirsman) en Gaspar (Tony Peirsman – de ‘zwarte’ koning) richting de kerststal op het dorpsplein waar ze hun rondgang zouden starten.

Op het dorpsplein stond Ilse Vaerendonck, sopraan en klassiek geschoolde professionele muzikante, hen op te wachten, schitterend gekleed als koningin en dus de ‘vierde koning’ (die in het jaar nul het stalleke van Bethlehem niet gevonden had). Samen gingen ze de hele namiddag en avond rond door de straten van ‘t Gelaag.

Jaarlijkse kosten kerststal

“We zongen de pannen van het dak, en we deden zowel ‘den boven’ als ‘den beneden’ aan, met de Vurukouter en ’t Hemelrijk er bij”, vertelt Tony Peirsman. “Tal van bewoners die aan de verleiding van koopjesdag en solden konden weerstaan, begroeten ons en waren gul met hun giften. Want – zo staat te lezen op onze collectebus – de opbrengst van de rondgang dient om de jaarlijkse kosten van verzekering en verfraaiing van de kerststal te dekken.

De opbrengst is voor het onderhoud van de kerststal

Om 18 uur werden de koningen ontvangen bij René en Denise Wittock, waar ze zich tegoed konden doen aan een stapel pannenkoeken en lekkere koffie. Een welkome tussenstop.

Vervolg aan de traditie

“Ook een jarenlange traditie die met veel plezier in ere gehouden wordt”, klinkt het. “De verdere tocht door het donker rondden we af rond 22 uur en telden bij Guido ‘het geld op de rooster’, zoals dat in één van de liedjes gaat. In de collectebus zat niet minder dan 340 euro, die we op de rekening van de kerststal kunnen bijschrijven. Onze hartelijke dank daarvoor aan alle bewoners.”

“Het is hartverwarmend hoe de koningen ieder jaar weer gul ontvangen worden bij de inwoners”, aldus Peirsman. “Het leidt dan ook geen twijfel dat er op het Feest van Driekoningen, zaterdag 6 januari 2024 een vervolg aan deze traditie komt. Wie zich geroepen voelt om mee op pad te gaan is van harte welkom.”

De vier koningen gingen weer op pad in Steendorp.
vlnr.: Tony Peirsman, Bert Peirsman, Eddie Van der Vieren en Ilse Vaerendonck

Een gedachte over “Driekoningen gingen weer (met zen vieren) op pad in Steendorp”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *