Steendorpenaars bezorgd over toekomst oude steenbakkerij: “Zo kan het niet verder, hier heeft niemand iets aan”

STEENDORP – Dinsdagavond kregen de inwoners van Steendorp toelichting over de brownfieldconvenant die de gemeente afsloot met de eigenaars van oude steenbakkerij. De site zal omgevormd worden naar een groene zone.

De Steendorpenaars zijn blij met de plannen, maar bleven na het infomoment toch op hun honger zitten. “We hebben nog steeds geen concrete plannen gezien. Hoe zal het er in de toekomst uitzien?”

Er heerst algemene consensus bij de bewoners dat het hoogdringend tijd is dat de site wordt aangepakt en de Steendorpenaars zijn blij met de vooruitgang die geboekt wordt. Onlangs keurde de gemeente de brownfieldconvenant goed die tussen de gemeente en de eigenaars werd afgesloten. Voor vele inwoners is een brownfieldconvenant een onbekend begrip. Daarom zakte het schepencollege af naar de Mosterdpot, de nieuwe polyvalente zaal in Steendorp, voor een infomoment aan de inwoners.

Verwaarloosde sites

Met behulp van VLAIO (het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen) trachtte zij meer duidelijkheid te scheppen wat er binnenkort zal gebeuren met de voormalige steenbakkerij. Met een ‘brownfield’ wordt een verwaarloosde en onbenutte locatie bedoeld. “Veelal zijn dit oude industriële sites die in onbruik geraakt zijn, zoals hier in Steendorp”, vertel Wim Van Asschot van VLAIO. “We trachten deze locaties een herbestemming te geven. Een convenant schept een juridisch kader waarin met alle betrokken partijen zoals gemeente, eigenaars en de Vlaamse overheid aan een oplossing gewerkt wordt.”

De oude steenbakkerij zal worden omgevormd van industriezone tot een groene zone met recreatie en horeca. Voor deze herbestemming wenste de huidige eigenaars een compensatie. Zij vroegen de toelating voor het storten van maximaal 800.000 kubieke meter grond op het domein. De storting van die grond zorgt voor grote bezorgdheid bij de inwoners. Zij stellen de impact op de omgeving hiervan in vraag. Sommigen hadden ook gehoopt meer concrete plannen te zien van de toekomstige groen zone.

“Helaas is het hiervoor nog te vroeg”, vertelde schepen Wim Van Rossen (Open VLD). “Er zullen weldra planbureaus aangesteld worden die het domein gaan uittekenen en daar hangt ook een kostenplaatje aan vast hangt.”

Ook Matthias, Nicolas en nog een andere bewoner van de Warandestraat uitten ook hun bezorgdheid.

“Wij wonen met drie naast elkaar op 150 meter van de steenbakkerij. We hebben ons ludiek omgedoopt tot Warandeland”, klonk het. “We hopen oprecht dat er iets leuk van gaat gemaakt worden, maar jammer genoeg weten we nu nog niets meer. We vragen ons ook af hoe de site er gaat uitzien na de storting van de grond. Maar een ding is zeker, zo kan het niet blijven verkommeren. Hier heeft niemand iets aan.”

Vanuit de oppositie klonk er kritiek. “Wij willen meer duidelijkheid over de aanvulling van de grond. En wat met al die vrachtbewegingen door de dorpskern? Volgens mij gaat het puur om winstbejag voor de eigenaars”, zegt gemeenteraadslid Alec Lamberts (TESAMEN) (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Een volle zaal voor de info-avond over de toekomst van de oude steenbakkerij (© pvs)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *