Bulldozers op Tinelplaats leggen schuilkelder uit WO II bloot

Heraanleg kruispunt gaat verder rond stukje bijna vergeten geschiedenis
De arbeiders die momenteel de Tinelplaats heraanleggen, botsten deze week op een bijna vergeten stukje Temsese geschiedenis. Tijdens het graven legden ze een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

Met belangrijke kruispunt aan de Tinelplaats ondergaat momenteel een complete metamorfose, die als alles vlot loopt in mei helemaal klaar moet zijn. Er komt een volledig nieuwe riolering en het kruispunt van Hoogkamerstraat, Sint-Amelbergalaan, Tinelplaats en Schoolstraat krijgt verkeerslichten.

Schuilkelder Schoolstraat 2016
De schuilkelder met de betonnen blokken waar waarschijnlijk toen zitbanken geplaatst waren

Terwijl de arbeiders werken aan de toekomst van het plein, werden ze deze week geconfronteerd met het verleden. “Een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog werd blootgelegd”, weet schepen van Openbare Werken Freddy Verbeke (CD&V), die meteen poolshoogte ging nemen.

“De schuilkelder werd gebouwd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en bood plaats aan 62 mensen. Vandaag staat er water in de schuilkelder. Aan weerszijden van de bunker bevinden zich betonnen blokken, waarop zich indertijd wellicht zitbanken geplaatst waren”, verklapt de schepen.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden in Temse acht openbare schuilkelders gebouwd. De grootste, met ruimte voor 480 mensen, bevond zich op de Markt en was opgetrokken uit gewapend beton. De schuilkelder aan de Tinelplaats werd opgetrokken uit gewoon beton.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zat de schrik voor de zogenaamde ‘vliegende bommen’ er dik in. De verdreven Duitsers bestookten Antwerpen met deze raketten, maar precisiewerk was dat niet bepaald, zodat er regelmatig een vliegende bom in het Waasland terechtkwam. Veel Temsenaren brachten dus heel wat ongeruste nachten door in de schuilkelder.

De schuilkelder aan de Tinelplaats verdwijnt nu weer onder het zand, maar blijft wel intact bewaard. “Zo’n schuilkelder kon bommen weerstaan: die breek je niet zomaar af. Afbreken zou lang duren en bovendien heel duur zijn. Daarom blijft de schuilkelder en verdwijnt hij onder het kruispunt. De werken worden niet gehinderd: we kunnen om de schuilkelder heen werken. Slechts één buis voor regenwater moet verlegd worden”, aldus nog schepen Freddy Verbeke. “We zitten trouwens helemaal op schema, zodat de heraanleg van de Tinelplaats, behoudens weerverlet, in mei klaar is.”

Het afsluiten van het belangrijke verkeersknooppunt vorige week zorgde nog niet voor problemen. “Het verkeer langs de wegomleggingen verloopt vlot.”

Bron: HN/GVA GVH

Freddy Verbeke_Schoolstraat_Schuilkelder_2016
Schepen Freddy Verbeke op de plaats waar de ingang van de schuilkelder was

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *