Amaury (19) mag als eerste Belg in zeven jaar tijd Formule 2 rijden: “Mijn eerste woordje was auto”

ELVERSELE – Nog maar 19 jaar is Amaury Cordeel, maar hij reist nu al naar Barcelona of Bahrein om in snelle bolides Formule 2 te rijden. “Tot mijn dertiende heb ik ook nog voetbal gespeeld bij Waasland Beveren, maar dat heb ik opgegeven. Rijden vond ik tienmaal leuker.”

Amaury rijdt bij het Nederlandse Van Amersfoort Racing dit jaar voor het eerst in Formule 2. Zo zit er sinds Stoffel Vandoorne in 2015 nog eens een landgenoot in die competitie. Vorig jaar reed Amaury zijn eerste seizoen in F3, maar na een geslaagde F2-test in Abu Dhabi eind 2021, besloot hij de stap te wagen.

“Drie weken geleden was de seizoenstart in Bahrein, waar ik ondanks een migraine-aanval op de eerste dag en een zandstorm op de laatste, toch een twaalfde plaats heb neergezet.” Vorig weekend (19-20 maart) zat Amaury opnieuw in Bahrein voor een wedstrijd.

Stoel vlak bij stuur

“Al van kleinsaf was ik fan van auto’s, het was zelfs mijn eerste woord als kind. Toch heeft mijn drie jaar oudere broer mij in de richting gezet. Hij ging naar een feestje op de karting en wou nadien nog eens terug met mij. Ik was toen zeven, acht jaar.” Het beviel Amaury goed: algauw kwam hij er meerdere keren per week, en daarna stapte hij naar grotere wagens.

“Tot mijn dertiende heb ik ook nog voetbal gespeeld bij Waasland Beveren, maar dat heb ik opgegeven. Rijden vond ik tienmaal leuker.” Op zijn vijftiende startte Amaury in het Franse Formule 4-kampioenschap, hij kon toen al enkele jaren met de auto rijden. “Ik was in het begin wel nog vrij klein, dus mijn stoel stond vlak bij het stuur om toch maar te kunnen rijden.” (Lees verder onder de foto)

Amaury tijdens de F2-seizoensstart in Bahrein, waar hij als twaalfde eindigde. — ©IF

Het doel is Formule 1. “Ik denk dat dat realistisch is”, zegt Amaury, die beseft dat hij een uitzondering is. Want naast talent heb je ook geld nodig om het parcours naar F1 af te leggen. “Op dat vlak heb ik geluk met mijn familie (vader Filip Cordeel is CEO van de gelijknamige bouwgroep uit Temse, red.), maar toch rij ik grotendeels dankzij de sponsoring van anderen. Ook met regionale partners, zoals het kledingmerk Black and Gold uit Vrasene als kledingsponsor.”

Verkoper van brandblussers

“Het gebeurt steeds vaker dat ik herkend word. Als ik ga karten zijn het vaak kinderen. Ik snap dat wel, toen ik in F4 zat, keek ik ook op naar F2.” De coureur woont bij zijn ouders in Elversele waar hij heel graag vertoeft.

“Naar Barcelona of Bahrein reizen voor F2 klinkt mooi, maar ter plaatse ben je de hele dag op het circuit. Ik zou na de wedstrijden nog wel wat dagen kunnen blijven om de omgeving te verkennen, maar ik zit toch ook graag thuis.”

“Buiten het competitieseizoen werk ik in het familiebedrijf als verkoper van brandblussers. Tijdens de competitie oefen ik in een simulator en train ik elke dag in Vi-Be Fit in Sint-Niklaas. Je moet immers fit zijn als autocoureur, dat heb ik al gemerkt toen ik ziek was. Zeker je nek wordt zwaar belast: wanneer we remmen, krijgen we te maken met krachten van 3 of 4 G.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Tijdens het competitieseizoen traint Amaury elke dag.
“Je moet fit zijn als autocoureur. Zeker je nek wordt zwaar belast.”  
© HN/Tom Nuytemans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *