Trekkersgroep Fairtradegemeente organiseert weer Picknick ‘Eigen Kweek’

TEMSE – Komende zondag 12 september organiseert Trekkersgroep Fairtradegemeente op de Markt weer de picknick ‘Eigen Kweek’. Dit samen met de Faire Markt.

“Op zaterdag 12 september 2015 organiseerde de Trekkersgroep Fairtradegemeente haar eerste Picknick ‘Eigen Kweek’ toen nog op de Sleutelbraderij”, vertelt Monique Vermincksel. “Het zesde criterium om de Fairtradegemeente Titel voor onze gemeente Temse te behalen was namelijk het promoten van lokale duurzame landbouwinitiatieven.”

“Sedert 2015 hebben wij dan ook volop op dit criterium ingezet en zijn we op zoek gegaan naar producenten van duurzame voedingsproducten met de bedoeling het bredere publiek in contact te brengen met deze bedrijven via o.a. onze fietstocht ‘Temse trapt Fair’ en onze Picknick ‘Eigen Kweek’.”

Duurzaamheid is intussen een veelgebruikt begrip geworden in media, literatuur, reclame enz. maar wat betekent het eigenlijk?

“Duurzame landbouw is landbouw die milieu, klimaat en natuur ontziet, dieren niet uitbuit en een normaal rendement oplevert”, klinkt het. “In de biologische landbouw bvb streeft men naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering waarbij men kijkt naar de drie P’s.”

“Kort samengevat, de agrarische activiteiten mogen geen blijvende schade berokkenen aan de planeet (planet), er dient voldoende voedsel geproduceerd te worden om alle monden te voeden (people) en de ondernemer dient een redelijk inkomen te verdienen (profit).”

Rechtstreeks naar de consument


“Ook het energieverbruik is onderdeel van duurzaamheid (vb transport) en het is verheugend vast te stellen dat er overal in Vlaanderen tegenwoordig mooie korte keten initiatieven van de grond komen.”

“Veel dorpen organiseren met groeiend succes regelmatig boerenmarkten, waar voedselproducenten uit de regio hun producten rechtstreeks naar de consument brengen. De hoevewinkels op de boerderijen zelf worden weer populair, en langs de wegen verschijnen ook standjes met ambachtelijk vervaardigde lokale producten.

“Wij bieden met onze Trekkersgroepop op zondag 12 september op onze Picknick ‘Eigen Kweek’ opnieuw ons traditioneel menu aan namelijk een lekkere soep, keuze uit een broodje belegd met hesp of schapenkaas van eigen bodem, nieuw is dit jaar ook een veggie broodje, als dessert een appel geplukt in een Tielroodse boomgaard, vers van de boom. We deden dit jaar weer beroep op een aantal vertrouwde producenten, maar er zijn toch ook nieuwe initiatieven aanwezig. Meer info over deze producenten krijgen jullie aan tafel.”

In 2015 werd Temse Faire Trade gemeente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *