Het is eindelijk weer koers op Temse-Velle

Dinsdag strijden nieuwelingen en liefhebbers om de bloemen

TEMSE-VELLE – Komend weekend is het weer kermis in Temse-Velle. Net zoals in pré-coronatijden gaat dit opnieuw gepaard met de organisatie van enkele wielerwedstrijden door Wielerbelangen Velle. Komende dinsdag kunnen zowel nieuwelingen als Elite z/c en beloften voor de bloemen strijden.

“Onze liefhebberskoers dinsdag zou wel eens een massa-editie kunnen worden. Er hebben zich al ruim 200 renners online aangemeld bij Cycling Vlaanderen”
Maarten Verhulst

“De koers voor liefhebbers (nu elite z/c en beloften red.) in Velle bestaat sinds 1949”, vertelt gewezen voorzitter Jos Verhulst. “In 1993 namen wij met Wielerbelangen Velle de fakkel over van het toenmalige bestuur. Eigenlijk hadden we vorig jaar de 28ste editie moeten organiseren maar daar stak corona een stokje voor.”
(lees verder onder de afbeelding)

“Eigenlijk werd onze nieuwelingenkoers drie keer geannuleerd”, stelt Maarten Verhulst. “In maart 2019 trok er een zware storm over het land, en een jaar later gooide het coronavirus roet in het eten. De datum voor de koers was dan verschoven naar augustus 2020, om de wedstrijd samen met de liefhebberskoers te organiseren, maar ook dan kon het niet doorgaan door corona.”

Bekende winnaars

“Jos Verhulst en Etienne Wullaert staan dus sedert 1993 aan het roer, Etienne enkele jaren later”, stelt Maarten. “Ze organiseerden samen met Luc Verhulst, André Van Geertsom en Sylle De Bock de koersen. Ikzelf ben in 2012 mee ingestapt om mijn nonkel Luc Verhulst op te volgen en hield me vooral met de administratieve kant bezig. Vanaf 2020 kwamen ook mijn broers Koen en Stijn Verhulst mee in het bestuur om de continuïteit van de koersen op de Velle te verzekeren.”

Sinds 1993 kreeg de wedstrijd de naam mee ‘Grote Prijs burgemeester Luc De Ryck’.
Daarvoor (vanaf 1955) gaf de toenmalige burgemeester August Maes zijn naam aan de wedstrijd.

Naast heel wat Temsenaars werd de koers op de Velle in de loop der jaren ook gewonnen door enkele bekende namen uit het wielermilieu.

“Zo werd Benoni Beheyt, winnaar in 1959. Hij zou later als beroepsrenner in 1963 het wereldkampioenschap in Ronse op zijn naam schrijven. In 1964 werd Willy Planckaert, uit de bekende wielerclan, winnaar van de koers op de Velle.”

In 1961 won Martin Van Den Bossche de liefhebberskoers. In de Tour van 1969 was Van Den Bossche als prof meesterknecht van Eddy Merckx in de Ronde van Frankrijk.

Online aanmelden

“De voorlopig laatste winnaar van de koers op Velle in 2019 is Ethan Vernon”, klinkt het. “De jonge Brit werd vorig jaar nog tweede in het Europees kampioenschap baanwielrennen voor beloften. Guy Smet is tot heden de absolute zegekoning op de Velle met tien overwinningen.”

“Onze liefhebberskoers dinsdag zou wel eens een massa editie kunnen worden”, glundert Maarten. “Door corona zijn renners verplicht van zich vooraf online aan te melden bij Cyvling Vlaanderen. Momenteel hebben zich ruim 200 renners aangemeld om deel te nemen. Maar er mogen er wel maar 175 effectief startten. De Wielerbond zal er dus een 25-tal moeten teleurstellen. En ook voor de nieuwelingenkoers zullen er een 100 vertrekkers zijn.”

Programma:
Komende vrijdag 6 augustus organiseert TTC Ronde Waasland vanaf 18 uur een koers voor recreanten en om 19.15 uur toeristen onder de naam ‘Grote Prijs Debby Vermeiren’.

Dinsdag 10 augustus organiseert Wielerbelangen Velle om 13 uur een rit in de Omloop Der Scheldeboorden voor nieuwelingen – De 25ste Grote Prijs Van loon (voorheen Doornshop) -. Om 15.30 uur is er dan de 28ste Grote Prijs Luc De Ryck voor Elite z/c. en beloften. Een wedstrijd van 118 km. over 15 ronden.

vlnr.: Maarten Verhulst, Jos Verhulst en Etienne Wullaert van Wielerbelangen Velle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *