Nog één laatste krachttoer: Sportieve restaurateur mét karakter, Serge (55) duwt Samuel (18) in zijn rolstoel van Vlaanderen helemaal naar de top van de Mont Ventoux

Sportieve pelgrimstocht van Serge levert geld op voor mensen met fysieke beperking

TEMSE/ELVERSELE – Serge Van Autreve vertrekt zondag vanuit zijn tapasbar Onder den Toren in Elversele naar de Mont Ventoux. Al lopende, terwijl hij een rolstoel duwt met daarin Samuel Van Tuyckom, die aan een spierziekte lijdt.

Het duo zamelt zo geld in voor een goed doel, maar voor Serge is de tocht ook een afscheid van zijn sportieve leven én een reis naar een plek met een speciale betekenis.

Op 28 juni wil Serge (55) op de top van de Franse berg staan, samen met Samuel (18), die aan ataxie van Friedreich lijdt en moeilijk kan stappen. Dat wil zeggen dat Serge op 22 dagen 1.136 kilometer lang de rolstoel van Samuel duwt, goed voor zo’n 50 kilometer per dag. Voor velen lijkt dat een geweldige opgave, maar Serge, die de afgelopen jaren al heel wat sportieve uitdagingen aanging, denkt dat het vooral mentaal zwaar gaat zijn.

Fietsers voorbijsteken

In de eerste plaats omdat hij dit als een pelgrimstocht ziet.

“Terwijl ik loop, wil ik helemaal alleen zijn, om tot mezelf te komen”, zegt Serge. Maar ook de eindbestemming heeft een speciale betekenis. “Zeventien jaar geleden stond ik na een fietstocht van 170 kilometer ook op de Mont Ventoux. Ik sportte nog maar drie jaar en kampte met een depressie. Maar sport gaf mij een beter gevoel. De volgende dag liep ik de berg op in 2 uur en 10 minuten, snel genoeg om fietsers voorbij te steken (lacht). Boven aankomen voelde geweldig. Ik besloot daar om mijn leven om te gooien en het meer in het teken van sport te zetten. Met mijn medicatie ben ik toen gestopt.”

Serge richtte in tussentijd enkele sportverenigingen en -wedstrijden op, telkens met als doel mensen te tonen dat sport hetzelfde voor anderen kan betekenen wat het voor hem heeft betekend. Maar met de tocht naar Zuid-Frankrijk zet Serge een streep achter zijn sportieve carrière. De tijd is rijp voor een rustiger leven, zegt hij.

“Toch zeker voor de extreme uitdagingen, zoals triatlons of looptochten van 200 kilometer.”

Geheim wapen

Serge en Samuel doen hun tocht niet zomaar. Onder de naam Push To The Top zamelen ze geld in voor Project U/Turn, een organisatie die avontuurlijke trektochten organiseert voor mensen met een fysieke beperking. “Ik wil hiermee aantonen dat opgeven geen optie is, dat iedereen zijn doel kan bereiken”, zegt Serge. “Soms is de weg zwaar, maar je moet volhouden.”

Zondag 6 juni om 12 uur weerklinkt het startschot. Onder meer de BV’s Ben Rottiers, bekend van F.C. De Kampioenen, en Sergio zullen aanwezig zijn. Elke meter van de tocht lopen gaat Serge wel niet doen. Om zijn lichaam te ontzien, heeft hij een geheim wapen.

“Heuvels aflopen terwijl je 80 kilo moet afremmen is een belasting voor je lichaam. Daarom neem ik een skateboard mee waar ik op kan staan. Veel makkelijker.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Serge op z‘n skateboard met de rolstoel die hij gaat voortduwen, op het terras van zijn zaak waar hij zondag start. (foto: TNS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *