Volgend jaar ‘Hospitaaltaxi’ tussen Temse en Bornem

Werkgroep ‘Haal de Lijn over de Brug’ stelt project in vraag

TEMSE/BORNEM – Het openbaar vervoer stopt niet aan de vervoerregiogrens. Dit gegeven heeft de vervoerregio’s Waasland en Mechelen samengebracht om een oplossing te zoeken voor een verbinding tussen het Waasland en het AZ Rivierenland in Bornem.

Volgens ons is de ‘Hospitaaltaxi’ slechts een doekje voor het bloeden en is het niet zeker dat dit aanslaat bij het brede publiek”
Dirk Smet Coördinator “Haal de Lijn over de Brug’

In de loop van 2022 zullen inwoners gebruik kunnen maken van een Hospitaaltaxi, met twee Hoppinhaltes in Temse en één aan het ziekenhuis in Bornem.

De Hospitaaltaxi

De vraag naar openbaar vervoer over de Schelde tussen Temse en Bornem, met als voornaamste reden de bediening van het AZ Rivierenland, leidde tot een oplossing die tot stand kwam door samenwerking tussen de vervoerregio’s Waasland en Mechelen, waarvan respectievelijk Temse en Bornem deel uitmaken.

In beide regio’s werd het licht op groen gezet voor het inleggen van een zgn. Hospitaaltaxi (OV-taxi) die de verbinding maakt tussen drie  grensoverschrijdende haltes in de vervoerregio: Temse Vrijheidstraat, Temse Station en AZ Rivierenland (Bornem).

De Hospitaaltaxi zal vraagafhankelijk rijden tussen de betreffende haltes op weekdagen tussen 8 en 12 u. en tussen 14 en 20 u. en op weekenddagen tussen 14 en 20 u. Op deze manier kunnen zowel bezoekers, patiënten als personeelsleden gebruik maken van het openbaar vervoer om het ziekenhuis te bereiken vanuit Temse.

“Heel wat inwoners van Temse worden medisch doorverwezen naar het ziekenhuis in Bornem of gaan er op ziekenbezoek. Aan de halte in de Vrijheidstraat stoppen alle lijnbussen. Van waar je ook komt, daar kan je vlot overstappen op de Hospitaaltaxi. Voor wie komt uit de richting van Elversele, Tielrode, rijdt de reguliere lijnbus door tot Temse Station, waar men vervolgens de overstap kan maken naar de Hospitaaltaxi. Deze Hospitaaltaxi biedt veel meer mogelijkheden om het ziekenhuis te bereiken dan de huidige reguliere busverbinding”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman – Temse.

“Het ziekenhuis van Bornem was zelf al langer vragende partij om een verbinding te voorzien richting Temse. Daarnaast kregen wij ook regelmatig de vraag om, naast het treinverkeer, een busverbinding te voorzien over de Scheldebrug. De samenwerking tussen de verschillende vervoerregio’s en de betreffende gemeenten heeft ervoor gezorgd dat we met de Hospitaaltaxi, via het Vervoer op maat, een gepaste oplossing hebben kunnen uitwerken”, vult schepen van Mobiliteit Saadet Gülhan – Bornem – aan.

Op maat van de gebruiker

“De reden van dit extra Scheldekruisend aanbod (naast de trein, onderdeel van het kernnet) is de directe bediening van de halte AZ Rivierenland. Dit in tegenstelling tot de trein, waarbij nog een aanzienlijke afstand overbrugd moet worden tussen Bornem Station en het ziekenhuis”.

Structureel problemen benoemen

“Deze ‘oplossing’ is uiteindelijk uit de bus gekomen na herhaaldelijk aandringen van onze burgerbeweging ‘Haal DE LIJN over de Brug'”, stelt coördinator Dirk Smet. “Dit via enkele stakeholdersmeetings en na persoonlijk contacten met de schepenen van Temse en  Bornem. Het is een eerste opening om vervoersarmoede voor bepaalde burgers tussen de beide Scheldeoevers mogelijk te maken en daar zijn we een klein stukje tevreden over.”

“Volgens ons is de ‘Hospitaaltaxi’ slechts een doekje voor het bloeden en is het niet zeker dat dit aanslaat bij het brede publiek”, klinkt het “Volgens onze burgerbeweging die reeds jaren met de problematiek begaan is, dient men eerder structureel en ernstig de problemen te benoemen en gepaste maatregelen te nemen.”

Schepenen van Mobiliteit Lieve Truyman (Temse) en Saadet Gülhan (Bornem) op de Scheldebrug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *