Voor het eerst kan je ook in het Waasland elektrische wagens delen

TEMSE/ Waasland – Waasland Klimaatland heeft twintig elektrische deelauto’s verdeeld over tien Wase gemeentes. Het project moet gedeelde mobiliteit in de regio een duwtje in de rug geven.

Transport is het Waasland goed voor de helft van de algemene CO2-uitstoot. In het nieuwe burgemeestersconvenant hebben de Wase burgemeesters zich geëngageerd om de CO2-uitstoot tegen 2030 met veertig procent te reduceren. Waasland Klimaatland, een onderdeel van Interwaas, geeft alvast een duwtje in de rug. Elke gemeente krijgt namelijk twee elektrische deelauto’s ter beschikking. Daarmee moet het aantal privéwagens in de regio afnemen omdat inwoners bewust kunnen kiezen voor een duurzaam alternatief.

Ook in landelijke gemeenten

In stedelijke context is het fenomeen autodelen al langer aan een opmars bezig, maar in de landelijke gemeentes blijft de trend nog op een laag pitje. Vorig jaar telde Vlaanderen 82.000 autodelers, goed voor 2.500 gedeelde wagens. En dat zijn er steeds meer en dat is goed nieuws, want een deelauto vervangt, afhankelijk van het type, vier tot twaalf privé-voertuigen. Het gebruik van een wagen in plaats van het bezit ervan kan je gemiddeld tussen 1.000 en 3.000 euro per jaar opleveren.

De deelauto’s worden geleverd door Autopartners Share. Maar je kan ook niet-elektrische wagens uitlenen, want met een gratis app heb je zicht op honderd deelauto’s, verspreid over het hele land. Via die applicatie open je eenvoudig de wagen die op een vaste plaats staat. Na een eenvoudige procedure op de smartphone kan je in de wagen stappen. Het project gaat dit weekend van start.

Je betaalt enkel voor de gereden kilometers.

Info: www.autopartnersshare.be

De Wase burgemeesters of hun afgevaardigden bij de officiële opstart van het project (foto: Tom Nuytemans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *