Ook in Temse campagne rond veilig fietsen

TEMSE – Temse en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) startten begin deze week met een campagne rond veilig fietsen.
De campagne wijst positief op elkanders aanwezigheid in het verkeer.

Her en der in Temse zullen campagneborden opduiken die fietsers en automobilisten oproepen om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor veiliger verkeer. Het lokale initiatief kadert in een gezamenlijke campagne waarbij de VSV en 188 Vlaamse steden en gemeenten de handen in elkaar slaan voor meer fietsveiligheid.

Twintig campagneborden staan op zorgvuldig gekozen locaties verspreid over het grondgebied van Temse. Met een vriendelijke en positieve ‘bedankt-knipoog’ vragen ze aandacht voor specifieke situaties die gevaarlijk kunnen zijn voor fietsers.

Daarbij kan het gaan over automobilisten die op het fietspad staan, afslaan zonder op de fietsers te letten of te weinig zijdelingse afstand houden bij het voorbijrijden van fietsers, maar evengoed over fietsers die in het donker zonder verlichting rijden, de voorrangsregels niet naleven of hun snelheid niet aanpassen in de buurt van fietsende kinderen of senioren.

“Deelnemen aan het verkeer is een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel voor automobilisten als voor fietsers. Aandacht hebben voor elkaar is dan ook heel belangrijk, alsook je kunnen verplaatsen in de situatie van de andere weggebruiker. Deze campagne wijst positief op elkanders aanwezigheid in het verkeer. Voor de totstandkoming van de locatie van de borden hebben we samengewerkt met De Fietsersbond” zegt Lieve Truyman (N-VA), schepen van Mobiliteit.

Volgens onderzoek van de VSV verklaart 77 procent van de Vlaamse fietsers dat ze recent in gevaar kwamen door onveilig gedrag van automobilisten. Omgekeerd geeft 66 procent van de autobestuurders aan dat fietsers zichzelf in gevaar brachten door risicovol gedrag.

Opvallend: hoe vaker de ene groep een bepaald risicogedrag rapporteert, hoe minder vaak de tegenpartij toegeeft zich onveilig te gedragen. Zo verklaart 45 procent van de in gevaar gebrachte fietsers dat dat gebeurde door een automobilist die op het fietspad stond, terwijl slechts 4 procent van de automobilisten toegeeft wel eens op het fietspad te staan. Omgekeerd zegt 44 procent van de autobestuurders dat ze in het donker werden verrast door een fietser zonder fietsverlichting, terwijl slechts 9 procent van de fietsers toegeeft wel eens zonder verlichting te rijden.

“Fietsers en automobilisten beseffen dus niet altijd dat ze iets doen wat gevaarlijk is voor de fietser. Met deze campagne roepen we beide groepen op om meer oog te hebben voor elkaar. Door even in de rol van de andere weggebruiker te kruipen, wat extra aandacht te hebben en elkaar te bedanken kan iedereen mee het verschil maken” zegt Werner De Dobbeleer (VSV).

“Her en der in Temse zullen campagneborden opduiken die fietsers en automobilisten oproepen om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor veiliger verkeer.”, aldus schepen Lieve Truyman

2 gedachtes over “Ook in Temse campagne rond veilig fietsen”

  1. Als fietsers en andere weggebruikers al eens beginnen met un pinkers of arm eens uit te steken dat ze afslagen dat zou al zeer veel ongenoegen te weeg brengen even als fietsers un licht voor en achter gebruiken zo dat we in het donker zien wie bof wat er voor ons gebeurt zo kan ik duizend en een dingentjes neerschrijven maar het gezegde WAT BAAT KAARS EN BRIL ALS DEN UIL NIET ZIENE WIL IK DENK DE POLTIE HIER MEER CONTROLE OP LATEN DOEN ZONDER LICHT EEN BOETE NIET AANGEVEN WAAR U EEN WIL EEN BOETE ZONDER DE HARDE HAND BLIJFT IEDER ZICH AAN ELKAAR ERGEREN !!!!

  2. Wanneer actie veilig wandelen? Op de Zaat worden wandelaars belaagd door speedfietsers en op het kruispunt Gasthuisstraat-N6-Doornstraat moet je een professionele snelwandelaar van min 30 jaar zijn om op tijd aan de overkant te snellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *