Carnavalscomité Temse lanceert nieuw bier: Désiré

Hulde aan Désiré Van Riet, de vader van Temses carnaval

TEMSE – De bieren, wijnen en jenevers van Temse krijgen er binnenkort een broertje bij. Het Gemeentelijk Carnavalcomité lanceert een nieuw bier: Désiré, een hulde aan Désiré Van Riet, gewezen burgemeester en stichter-voorzitter-bezieler van carnaval in Temse.
Désiré is een blond speciaalbier van 7.2% alc/vol.

“Daarmee leveren voorzitter Dirk Mettepenningen en zijn bestuur eens te meer een bewijs van hun ondernemingszin, ook in alles stilleggende coronatijden”, klinkt het. “Na de realisatie van reus Gerard (belleman Gerard Vercauteren) vormt ook dit initiatief een hoogtepunt. Désiré, een blond speciaalbier met 7,2% alcoholgehalte, komt in de lente op de markt, begeleid door een Désiré-glas.

“Het bier zal vanaf maart verkrijgbaar zijn.
“We willen het op zoveel mogelijk locaties te koop aanbieden, maar uiteraard zal het ook verkrijgbaar zijn in het kantoor van Toerisme Temse op de Markt”, aldus voorzitter Dirk Mettepenningen. “Meer info hierover volgt nog.”

Bier in/en Temse

Vóór WO I waren er in de kerngemeente Temse (13.000 inwoners) 15 brouwerijen. De herbergen en spijshuizen waren niet te tellen. Op één na verdwenen alle brouwerijen vóór WO II. De Nayer (ca. 1850-1954) was het laatst actief. Eén nu nog actieve drankhandel gaat ver terug in de tijd: Hinderdael (°1851, brouwde tot 1934).

In 1955-2004 was er in Temse (Kasteelstraat) café-restaurant-hotel Cambrinus. Cambrinus, een verzonnen middeleeuwse Vlaamse vorst, was de koning van het bier.

Onze gemeente heeft heel wat bieren gekend. Nagenoeg elke brouwerij had destijds zijn eigen bier(en). Recent was er de ambachtelijke Brouwerij Piessens/bvba Sublim van Luc Piessens (Oostberg, 1988-1995), die 28 verschillende bieren brouwde.

Het jongste decennium waren er meerdere gelegenheidsbieren: Pilotenbier (cf. 100 jaar Internationale Vliegweek), Bobbejaan Schoepen- resp. Gaston en Leo-bier (verschijning luxestripalbums), Ranseghem Tripel (tv-serie Met Man en Macht), Scoutsbier Steendorp (financiering nieuwe accommodatie), Doornwijk speciale (opening stripfigurenwijk Doornwijk). Vaste waarden zijn Cuvée de Briqville, De Kerel, Fretalop, Velleneir, Temse Tripel…

Temse heeft een vereniging die zich toelegt op de studie en het proeven van (betere) bieren: De Objectieve Kaaischuimers. o.l.v. voorzitter Soames Maes. Fretalop en meerdere gelegenheidsbieren zijn van hen.

In 1990 organiseerde het Gemeentemuseum een expo rond de bierbrouwerijen in Temse. Het gemeentelijk Cultuurcentrum en Spirit organiseerden 2 expo’s rond bierviltjes: in 1992 ’t Kartonneke (collectie Theo Boterberg en H. Van Auweland), 2013 Bierkaartjes van striptekenaars (Sascha Van Laeken). In 2012 en 2020 gaf Spirit eigen bierviltjes uit.

Désiré Van Riet (1923-2005), Kandidaat Toegepaste Economische Wetenschappen (KULeuven, 1946), was directeur-eigenaar van het havenbedrijf. Z’n intense inzet in het maatschappelijk leven opende de poort naar de politiek. Als schepen (1971-1982) en burgemeester (1983-1992) bepaalde hij mee het hedendaagse gezicht van Temse.

Bevoegd voor Feestelijkheden, richtte hij in 1977 het Gemeentelijk Carnavalcomité op, de start van Temses succesrijke carnavalstory. Désiré is op de Wilfordkaai vereeuwigd in het monument ‘De tuysscher en de azijnzeker’, de uitbeelding van de Temsese spotnamen. Naast hem zit Marcel Philippaert (°1928), de eerste officiële prinscarnaval van Temse.

 

Foto April 2004. De achtereenvolgende voorzitters van het Gemeentelijk Carnavalscomité: Désiré Van Riet, Hugo Smet, Alajos Van Peteghem en Dirk Mettepenningen met burgemeester Luc De Ryck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *