Veiligheidscel Temse evalueerde de coronacijfers

TEMSE – Naar tweewekelijkse gewoonte evalueerde de Veiligheidscel op 21 januari de coronacijfers in Temse

48 nieuwe besmettingen in de week van 11 tot 17 januari
15 positief geteste burgers van 18 tot 21 januari

Dr. Rosiers (Huisartsenkring) deelde mee dat het aantal besmettingen mogelijk kan stijgen door het invoeren van een ander telsysteem.

Vaccinatie

Binnen de eerstelijnszone Waasland Zuid-West worden 2 vaccinatiecentra opgericht: in ’t Bau-huis in Sint-Niklaas voor de inwoners van de stad en Temse, en in de feestzaal van voetbalclub Sporting Lokeren voor de inwoners van Lokeren, Moerbeke en Waasmunster. Per vaccinatiecentrum komt er een infobrochure via huis-aan-huis-bedeling. Naast de basisinformatie omvat zij ook de vervoersmogelijkheden en ondersteuning vanuit onze gemeente.

Vanaf eind februari komen de 65-plussers en de risicogroepen aan de beurt. In de zomer volgen de -65-jarigen. Iedereen krijgt een individuele vaccinatie-uitnodiging van de hogere overheid.

Dr. Rosiers benadrukte het belang van het zich laten vaccineren. Dat dient twee keer te gebeuren met een tussenperiode van 3 of 4 weken. Hij ziet het als onze gezamenlijke ‘sociale opdracht’, geen individuele keuze. Om het virus te laten uitsterven, is een vaccinatie van ten minste 70 % van de bevolking noodzakelijk. De dokter beklemtoonde dat het vaccin veilig is: wereldwijd werden tot hiertoe geen neveneffecten van betekenis gerapporteerd.

Woonzorgcentra

De eerste vaccinatieronde in De Reiger en ’t Blauwhof is achter de rug. Op 11 februari volgt de 2de ronde in ’t Blauwhof. Op 2 maart zal de tweede ronde bij bewoners en personeel van De Reiger afgewerkt zijn.

Er deden zich nauwelijks nieuwe besmettingen voor in de voorbije 2 weken: één bij het keukenpersoneel van De Reiger, één bij de serviceflatbewoners, géén in ’t Blauwhof.

In Huize Vincent in Tielrode zijn 4 residenten besmet. De overige bewoners van de leefgroep zijn getest; de resultaten volgen eerstdaags. De eerste vaccinatieronde voor alle bewoners vond plaats op 19 januari, met uitzondering van de besmette bewoners. Op 9 februari vindt de tweede vaccinatie plaats, inclusief de bewoners van de assistentiewoningen. Een 30-tal medewerkers kon reeds gevaccineerd worden, op maandag 25 januari worden de overige medewerkers ingeënt, samen met enkele huisartsen.

Onderwijs

De toestand in de scholen blijft onder controle. In het Gemeenschapsonderwijs testte de voorbije 2 weken 1 personeelslid positief. In het Vrij Onderwijs zijn enkele leerkrachten en leerlingen in quarantaine.

Politie en Brandweer

De Lokale Politie stelde de voorbije 2 weken 30 coronagerelateerde overtredingen vast, waarvan het merendeel m.b.t. het niet-respecteren van de avondklok. De werking van de hulpdiensten blijft standvastig, met slechts 1 besmetting bij de Lokale Politie.

Handhaving en quarantaineplicht

Het Lokaal Bestuur en de Politie ontvangen intussen de lijsten van personen die in quarantaine moeten. Beide zullen toezicht houden op de handhaving van de quarantaine. De betrokkenen worden telefonisch gecontacteerd. Na de tweede oproep zonder beantwoording gaat de Politie op huisbezoek.

Lokale Contactopsporing

Sinds 12 januari is de Lokale Contactopsporing van start gegaan vanuit het Wase contactopsporingscentrum. Positief geteste personen zullen dus ook gecontacteerd worden om hun hoogrisicocontacten na te gaan en hen niet-medische ondersteuning aan te bieden.

Maatregelen Lokaal Bestuur

Op basis van de cijfers van de voorbije weken adviseerde de Veiligheidscel om de maatregelen in Temse te behouden. Het burgemeestersbesluit werd op 12 januari verlengd tot nader order.

De Veiligheidscel vergadert opnieuw op donderdag 4 februari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *