Reuzenluxe-edities-in-kleur van ‘Tazuur en Tazijn’ uitverkocht nog vóór de verschijning

Suske en Wiske in Temse

TEMSE – Temse beleeft een nieuw hoogtepunt als stripgemeente. Het Suske en Wiske-album ‘Tazuur en Tazijn’, zeg maar: Suske en Wiske in Temse (1991), werd heruitgegeven in twee verschillende reuzenluxe-edities-in-kleur:

met een fluwelen cover (80 exemplaren, 150 euro/ex.) resp. harde cover (150 exemplaren, 80 euro/ex.). De albums verschenen in de kerstperiode, maar al sinds begin december zijn beide versies uitverkocht.

De luxe-edities, een uitgave van de Culturele Vereniging Spirit en de Standaard Uitgeverij Antwerpen, zijn slechts het tweede Suske en Wiskeverhaal dat in groot formaat in kleur wordt uitgegeven (eerder gebeurde dat enkel met ‘Het Spaanse Spook’).

De officiële presentatie was gelinkt aan een publieke voorstelling, maar ingevolge corona was dat niet mogelijk. Wel wordt in januari-februari een tentoonstelling georganiseerd in het Gemeentemuseum: ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’, met o.a. de covers van alle 126 door Paul Geerts gerealiseerde Suske en Wiske-albums en alle tekeningen uit ‘Tazuur en Tazijn’.

De luxe-edities zijn voorzien van acht geïllustreerde redactionele pagina’s, met o.a. de biografie van Paul Geerts, het palmares van ‘Temse, stripgemeente’ en het ontstaan, de inhoud en de publicitaire betekenis van het album. Alle albums zijn door Paul Geerts gesigneerd en van een tekening voorzien, met daarbovenop een originele ex libris, eveneens getekend en gesigneerd door Paul Geerts.

Wél nog verkrijgbaar is de publicitaire brochure die t.g.v. de verschijning van de luxe-edities werd uitgegeven: dat curiosum-collector’s item is gratis verkrijgbaar op de gemeentelijke dienst Toerisme, gemeentehuis, Markt, 03 710 12 00, toerisme@temse.be.

Met de beide luxe-edities in de hand: Raoul De Graeve, voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit, en burgemeester Luc De Ryck, op wiens vraag Paul Geerts een Suske en Wiske-verhaal situeerde in Temse.

Meer info over Suske en Wiske in Temse ?
Klik hieronder door

Suske en Wiske in Temse: Tazuur en Tazijn

Op verzoek van Luc De Ryck, toen schepen van Cultuur, maakte Paul Geerts in 1990-1991 de strip Tazuur en Tazijn. Hij maakte daarbij gebruik van documentatie rond Temses heden en verleden. De auteur bracht ook meerdere bezoeken aan de Scheldegemeente, o.a. aan de Boelwerf.

Willy Vandersteen, wiens viering in 1987 aan de basis lag van Temses uitbouw tot stripgemeente, zou de publicatie niet beleven: hij overleed op 28 augustus 1990.

De titel is typisch voor de reeks. Als bij zovele albums rijmen de beginmedeklinkers. Tazuur verwijst naar het azuurblauw van het wapenschild, tazijn naar azijnzeker, de spotnaam van de Temsenaars.

Het verhaal begint in de huidige tijd, maar speelt zich verder af in de Middeleeuwen. Het situeert zich volledig in Temse aan (en in) de Schelde en wordt gekruid met Temsese eigenheden zoals de Boelwerf, het wapenschild, de culinaire specialiteit: paling in ‘t groen, de H. Amelbergalegende, meerdere gebouwen en panorama’s (Wilfordkaai, dekenale kerk, Scheldebrug, gemeentehuis…), de brand die Temse teisterde in 1496… en vooral ook de Scheldesage van Martin De Ryck. Ook schepen De Ryck, de huidige burgemeester, komt in het album voor.
Tazuur en Tazijn ís Temse. De auteur is erin geslaagd traditionele en hedendaagse elementen op originele wijze tot een harmonisch en boeiend verhaal te verweven. De manier waarop hij al die puzzelstukjes tot een evenwichtige en kleurrijke nieuwe mozaïek heeft gemaakt, getuigt van groot vakmanschap als scenarist én tekenaar. Tazuur en Tazijn is Temse gezien door de bril van een uiterst verbeelding- en talentrijk kunstenaar.

De Franse versie draagt als titel Le tamis de Tamise (= de zeef van Temse). Tamise is van oudsher de Franse vorm van Temse.
Het verhaal betekende niet te evenaren publiciteit voor de Scheldegemeente. Het verscheen in Vlaanderen in de dagbladengroep De Standaard-Het Nieuwsblad-De Gentenaar én in 23 regionale kranten in Nederland. Totale dagoplage: 3 miljoen exemplaren. Daarbij dienen nog de honderdduizenden exemplaren in albumvorm geteld.

Met Tazuur en Tazijn heeft Paul Geerts een unieke bijdrage geleverd tot de bekendmaking en uitstraling van Temse. Het album werd op vorstelijke en veelzijdig-feestelijke wijze in Temse voorgesteld op zondag 22 september 1991, met als eregast staatssecretaris Miet Smet. De publicatie kende toen al drie versies: de gewone soft covereditie en twee luxe-edities, van resp. de Standaard Uitgeverij en Spirit. Het feestelijke gebeuren werd op videofilm vastgelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *