Geschiedenis Temsese postkaarten in het jaarboek 2019 van het Gemeentemuseum

TEMSE – Het Jaarboek van het Gemeentemuseum is een vaste waarde op het vlak van de geschiedschrijving van Temse. Enerzijds worden er historische studies m.b.t. Temse(naars) in opgenomen, anderzijds een overzicht van de voornaamste gebeurtenissen van het voorbije jaar.

Zeldzame collectie

Gestart in 1973, is het Jaarboek aan zijn 47ste uitgave toe. In de regel wordt het Jaarboek publiekelijk voorgesteld, maar ingevolge het coronagebeuren was dat dit jaar niet mogelijk.

De hoofdbijdrage in het Jaarboek betreft de studie van Frank De Cuyper over de postkaarten van Temse. De Scheldegemeente kan bogen op een bijzonder rijke postkaartengeschiedenis, naar kwantiteit én (bovenal) kwaliteit. De auteur is dé specialist ter zake. Hij verdiept zich al decennialang in het onderwerp en is de bezitter van een zeldzame collectie.

Al eerder publiceerde hij hierover en gaf hij ook 2 postkaartenboeken uit. Hij vervolledigde en actualiseerde zijn eerdere publicaties, zodat zijn studie in het Jaarboek geldt als de ultieme publicatie. In het Jaarboek worden meer dan 200 postkaarten gepubliceerd.

Daarnaast bevat het Jaarboek ook een biografische nota omtrent Gaston Feremans. Met als titel Gaston Feremans, een vergeten fotograaf en cineast heeft kunstfotografe Lucille Feremans haar herinneringen aan haar vader op papier gezet.

Ferry Foto

Gaston Feremans (1921-1964) was de eerste fotograaf op de Boelwerf en grondlegger van de fotografie-afdeling (Alex Suanet was zijn opvolger). Hij was een begenadigd fotograaf-filmmaker, die in Temse vooral ook bekend was voor zijn winkel in de Akkerstraat: Ferry Foto Ciné Son, alles voor klank en beeld (in de volksmond: Ferry Foto), alom bekend voor zijn platen, fotografie, muziekinstrumenten, microscopen en een ruime opnamestudio.

Traditioneel biedt het Jaarboek een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen m.b.t. Temse in het voorbije jaar, met name 2019.

Het Jaarboek heeft de volgende inhoud:
– Voorwoord – Romain Van Hautekerke, voorzitter beheerraad Gemeentemuseum
– Geschiedkundig overzicht van de postkaarten van Temse – Frank De Cuyper
– Gaston Feremans (1921-1964), een vergeten fotograaf en cineast – Lucille Feremans
– In galop door 2019 door Elke Koppen, museumfunctionaris

Het Jaarboek kost 25 euro en is op de weekdagen verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme, gemeentehuis, Markt, 03 710 12 00, toerisme@temse.be.
Het is ook verkrijgbaar via overschrijving op rekeningnummer BE98 0000 4139 9293 van het Gemeentemuseum van Temse. Naderhand wordt een exemplaar opgestuurd.

Twee postkaarten van toen, uit de collectie van Frank De Cuyper, sieren de cover van het Jaarboek 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *