Vrouw en Maatschappij steunt de Witte Lintjes-actie

25 november Internationale Dag voor de uitroeiing van geweld tegen vrouwen

TEMSE/KRUIBEKE – Op vrijdag 20 november voerden politica van Vrouw & Maatschappij (CD&V) hun 20ste Witte lintjes-actie rond het escalerende partnergeweld tijdens de coronaperiode.

Dat gebeurde ook in de politiezone Kruibeke-Temse. Het politiecollege steunt de actie.

De witte lintjes-campagne, gestart in 1991, werd gelanceerd door een groep mannen in Canada, die zich duidelijk wilden kanten tegen geweld tegen vrouwen. Door het kenmerkende witte lintje op te spelden toonden ze op symbolische wijze dat geweld tegen vrouwen niet getolereerd mag worden. Vrouw & Maatschappij, de vrouwelijke vleugel van CD&V, ondersteunt de actie al 20 jaar. Aan de internationale witte lintjescampagne nemen intussen meer dan 70 landen deel.

Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. Europees onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat 1 op 3 vrouwen boven de leeftijd van 15 jaar het slachtoffer wordt van fysiek of seksueel geweld. Deze cijfers zijn hallucinant en er wordt dan ook gesproken van een pandemie.

Tijdens de lockdown is het aantal oproepen bij de hulplijn 1712 maar liefst met 70% gestegen. In 2018 waren er in Belgie 150 gerapporteerde gevallen van potentieel dodelijk partnergeweld, waarbij meer dan 20 vrouwen het leven lieten. In 2020 liggen de cijfers nog heel wat hoger.

Vrouw en Maatschappij nodigt iedereen uit om een wit lintje te dragen als teken van engagement tegen partnergeweld: Het fenomeen mag niet getolereerd worden.

Op de foto v.l.n.r. Els De Bock, voorzitter Vrouw en Maatschappij Kruibeke, korpschef Wim Pieteraerens, politiesecretaris Veerle Van Raemdonck en Isolde Coens, provinciaal voorzitter Vrouw en Maatschappij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *