Binnenkort wellicht ook hondenweides in de deelgemeenten

TEMSE – Met de ingebruikname van de nieuwe hondenspeeltuin in Temse-centrum, vlakbij de Fonteinstraat, stelde oppositieraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen) zich de vraag of er ook in de deelgemeenten dergelijke hondenweiden gerealiseerd gaan worden.

“Een belangrijke kanttekening bij de ingebruikname is dat de hondenweide in het centrum eigenlijk nog niet afgewerkt was”
Schepen Tinneke Van Britsom (N-VA)

De voorbije weken waren er via de sociale media een aantal opmerkingen geuit om de nieuwe hondenweide nog te verbeteren.

Brandnetels

“Een belangrijke kanttekening bij de ingebruikname is dat de hondenweide in het centrum eigenlijk nog niet afgewerkt was”, stelt bevoegd schepen Tinneke Van Britsom (N-VA)

“Toen we de omheining geplaatst hadden zijn de hondenbaasjes de weide massaal beginnen gebruiken maar dat was eigenlijk niet de bedoeling. Er moesten nog speeltuigen voor de honden geplaatst worden, en ook nog zitbanken. Daarom hebben we maar gelanceerd dat ze mocht gebruikt worden. Hebben we een bord met het gebruikersreglement geplaatst. En dat ook gepubliceerd op de gemeentelijke website en onze socials. Maar de weide was nog niet afgewerkt, dus daardoor kregen we ondermeer via sociale media enkele opmerkingen over ontbreken van de zitbanken, over teveel aan brandnetels enzovoort. Maar de weide was dus nog niet volledig afgewerkt.”

Opmerkingen en eventuele verbeteringen mogen trouwens altijd doorgestuurd worden via een mail naar de gemeentelijke dienst Duurzaamheid.

Ook de bereikbaarheid van de hondenweide is voor sommige bewoners een probleem.

Prioriteit

“We dachten inderdaad dat de meeste bewoners naar de hondenweide komen via de dijk”, klinkt het. “Maar ook via de Fonteinstraat zijn er een aantal. Daarom gaan we op het hek aan de Fonteinstraat langs waar de hondenweide ook te bereiken is een bord plaatsen zodat ook langs die zijde duidelijk is waar de ingang is.”

Tijdens de commissie Groen en Leefmilieu stelde raadslid Bert Bauwelinck de vraag of er ook in de deelgemeenten hondenweides gaan gerealiseerd worden.

Loslopende honden

“Onze prioriteit was het centrum omdat hier niks is om de hond even los te laten lopen”, antwoordde Van Britsom. “Maar we merken nu dat in de deelgemeenten de bewoners massaal hun hond los laten lopen in de natuurgebieden, zoals de potpolder en de Roomacker in Tielrode en ook in Steendorp. Maar dat is eigenlijk ‘not done‘. Mensen denken dat dit toegelaten is maar dit is niet zo. Zoals bijvoorbeeld in de potpolder in Tielrode verstoren loslopende honden de fauna en flora. Er zijn da ar ook velden waar grassen of hooi voor koeien wordt geplant en geoogst en daar klagen de boeren dan weer over de loslopende honden.”

“We zijn nu een campagne aan het bedenken samen met Natuur en Bos om ook in de deelgemeenten dergelijke projecten te realiseren. Want het is zo als men bewoners verbiedt om de hond los te laten lopen in de natuur men ook met alternatieven moet komen. In het centrum was het eenvoudig, daar realiseerden we de hondenweide op gemeentelijke grond maar dat kunnen we niet in de deelgemeenten. Maar we zijn er zeker mee bezig.”

Aan de ingang langs de Fonteinstraat komt een infobord

 

 

Ook langs de achterzijde van de hondenspeeltuin, richting Steendorp is een in – en uitgang

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *