Diftar doet ook inwoners van Temse beter sorteren

TEMSE – In juli 2019 voerde MIWA samen met Sint-Niklaas, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Waasmunster diftar, gedifferentieerd tarief, in. Burgers betalen op basis van het gewicht restafval dat ze aanbieden. Op dat moment werd de grijze zak voor restafval vervangen door een grijze container. In januari 2020 stapte Temse mee in het diftar-verhaal.

“De tendensen die we na een jaar in Sint-Niklaas, Stekene, SintGillis-Waas en Waasmunster zagen, zien we na zes maanden ook in Temse. Maar liefst 42 procent minder restafval”, klinkt het bij Maaike Smet van Miwa.

“Voor de invoering van de grijze container zorgde een inwoner voor gemiddeld 68 kilogram restafval op 6 maanden tijd. Na de invoering van de grijze container zorgt dezelfde inwoner voor gemiddeld 39 kilogram restafval op 6 maanden tijd.”

“Net als in de andere gemeentes, merken we dat diftar de burgers doet
stilstaan bij hun afval(gedrag). Conclusie? De inwoners van Temse sorteren
nu beter” geeft Sven Peeters, algemeen directeur van Miwa, aan.

Inwoners van Temse sorteren beter

“Minder restafval, betekent dat de inwoners van Temse effectief beter sorteren. We zien een stijging van alle andere afvalfracties die aan huis worden ingezameld”, stelt Peeters. “De fractie papier en karton stijgt met 18 procent, PMD met maar liefst 51%. Maar dat is nog niet alles. De inwoners van Temse sorteren hun groente, fruit- en tuinafval nu massaal in de groene bak. Het GFT-afval kent een spectaculaire groei van 69%. Dit merkt MIWA in het aantal aanvragen van groene GFT-containers.

Hierbij een overzicht van de cijfers voor gemeente Temse:

Een gedachte over “Diftar doet ook inwoners van Temse beter sorteren”

  1. Met de invoer van Diftar werd ook het gamma van de P+MD zak uitgebreid: Er mag nu alle plastic afval in, vroeger was dit niet het geval. En in de groene GFT+ bak mogen nu ook etensresten uit de keuken. Het is dus niet enkel door Diftar, dat ook nog eens héél duur is, dat er anders gesorteerd wordt en dat het restafval vermindert.
    Berichtgeving MOET correct. Maar ik begrijp dat het ‘opdringen’ van di(e)fsta(l)r aan de bevolking, positief/politiek moet gekleurd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *