Kantschool Artofil wil wereldrecord vestigen.

Op 21 november hield Kantschool Artofil een feestelijke vergadering voor zijn leden. Dit gaat zoals elk jaar gepaard met een terugblik op het voorbije jaar en een vooruitzicht op de komende activiteiten.

Kantschool Artofil vzw promoot de Belgische kloskant in al zijn facetten. Ongeveer 120 leden uit het Waasland en van ver daarbuiten interesseren zich voor het behoud en het verspreiden van dit kunstambacht en zijn aangesloten bij de vereniging.

Artofil kwam echter met een erg bijzonder idee op de proppen om het grote publiek geïnteresseerd te krijgen:
Op de planning staat een kantwerk in Vlaanderse kant met de werktitel “Artiflora”. Hiervoor zijn meer dan 2000 klossen nodig. Dit is een ruwe schatting maar het echte aantal zou wel eens kunnen oplopen tot 2100 – 2200, sierdraden inbegrepen.

Nadine Pauwels uit Tielrode, kantdocente van Kantschool Artofil, tekende een sierlijke bloem in Art Nouveau stijl en zette dit om in Vlaanderse kant op een prikking van 4 mm. Dit wil zeggen dat er om de 4 mm een speldepunt is en dus ook een Vlaanderse slag gemaakt moet worden.

Maria Dom uit Hombeek steekt de handen uit de mouwen en neemt dit titanenwerk voor haar rekening. Geplande einddatum is voorzien in de zomer van 2018.

Er kwamen heel wat voorbereidende werkzaamheden aan te pas: het samenbrengen van de benodigde klossen, het zoeken naar een passende draad en sierdraad, het gekoppeld opwinden van de klosjes, het voorbereiden en overtrekken van een groot kussen met schuifstukken, het klaarmaken van het patroon, proeflapjes maken,… Er werd intussen al meer dan 10 km garen op de klosjes gedraaid, nog afgezien van de sierdraden!
Het afgewerkte patroon meet bij benadering 1,04 bij 1,50 m. Een vlug rekensommetje leert ons dat dit bij de honderdduizend speldepuntjes zijn.

Maria en Nadine zijn hiermee echter niet aan hun proefstuk. Een aantal jaren geleden werd het ‘Angelus’ van J.F. Millet in kloskant omgezet: ook een werk met meer dan 1300 klosjes.

Tijdens de Artofilvergadering van 21 november werd het officiële startschot voor de wereldrecordpoging gegeven door burgemeester Luc De Ryck (CD&V). Onder het toeziende oog van de vele Artofilsupporters maakte Maria Dom de eerste slag, waarna er nog vele zullen volgen.

“Wij zullen Maria tijdens de vele weken en maanden die ze zal nodig hebben om “Artiflora” af te werken, regelmatig opvolgen’, weet Nadine Pauwels. “Via www.artofil.be plaatsen wij regelmatig berichten en foto’s en ook via Facebook zal de progressie gedocumenteerd worden.”

Meer foto’s, klik hier

DSC_0586
Burgemeester Luc de Ryck gaf het officïele startschot van de wereldrecordpoging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *