Sint-Elooi kapel raakt zwaar beschadigd, nadat vrachtwagens verschillende keren muurtje geramd hebben: “Aannemer van bouwwerf doet alsof zijn neus bloedt”

TEMSE / TIELRODE – Het kapelletje van Sint-Elooi op de Antwerpse Steenweg in Tielrode raakte zwaar beschadigd aan de zijgevel, nadat vrachtwagens verschillende keren tegen de muren geramd zijn.

Het broederschap dat de kapel onderhoudt, wijst nu met de vinger naar het vrachtverkeer van en naar een nabijgelegen bouwwerf. Zij willen het er niet bij laten en willen naar het gerecht stappen.

Het kapelletje, waar elk jaar in juli de paardenommegang start, is vooral aan de rechterzijgevel zwaar beschadigd. De muur mist stenen en het raam is kapot. Daardoor kwam de stabiliteit van het gebouw in gedrang en mag er niemand meer binnen in de kapel. De politie van Temse heeft een pv opgemaakt van de schade en de gemeente plaatste ook al een omheining.

De kapel is eigendom van de Kerkfabriek van Tielrode en zij hebben aangifte gedaan. Maar het is de Confrérie van Sint Elooi die instaat voor het onderhoud van de kapel. De vzw vreest dat het gebouw moet worden afgebroken en heropgebouwd.

Volgens Marcel Dubourg, hoofdman van de Confrérie van Sint Elooi Tielrode, knalden vrachtwagenchauffeurs al drie keer tegen de kapel. Enkel de eerste keer kon iemand een nummerplaat noteren, de andere twee keren gaat het om een onbekende.

“Het zijn de buren en de voorzitter van de Kerkfabriek die de politie verwittigd hebben”, zegt Dubourg, die voor de schade kijkt naar de vlakbij gelegen bouwwerf.

Gemeenschap draait op voor kosten

“Het kan niet zijn dat de schadeveroorzaker, de vrachtwagenbestuurder, van niets weet en zelfs geen aangifte doet van de aanrijding bij de politie”, zegt hij. “Als dan de aannemer nog doet of zijn neus bloedt en de gemeenschap van Tielrode laat opdraaien voor deze schade, is dit de druppel die de emmer doet overlopen.”

De Confrérie wil de aannemer in gebreke en aansprakelijk stellen voor de geleden schade. De vzw zal ook de stabiliteit laten nakijken door een deskundige. Op de bouwwerf, het terrein van een voormalige mouterij van brouwerij De Brabander, worden in opdracht van Woonanker Waas dertig sociale assistentieflats, negen bejaardenflats en vijf gewone appartementen gebouwd. Bij Woonanker Waas zeggen ze niet op de hoogte te zijn van de problemen met de kapel, en willen ze geen uitspraken doen voor ze meer informatie hebben ingewonnen.

De kapel met achteraan de bouwwerf. De kapel mist duidelijk enkele stenen rechts, ter hoogte van het dak. FOTO: TNS
Het raampje is gesneuveld en verschillende bakstenen zijn verdwenen. Het kapelletje is er erg aan toe. FOTO: TNS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *