Nieuw vervoersplan De Lijn voorziet rechtstreekse verbinding tussen Elversele/Tielrode en het station van Temse

BEVEREN-WAAS / KRUIBEKE / TEMSE / SINT-NIKLAAS / SINT-GILLIS-WAAS / STEKENE / MOERBEKE-WAAS / LOKEREN / WAASMUNSTER / ZELE – Vervoer op maat, dat is het codewoord van het nieuwe vervoersplan in het Waasland dat in 2022 start.

Niet alleen de bus, maar ook andere vormen van vervoer moeten de bereikbaarheid van mensen vergroten. Dat blijkt nodig, want op sommige plekken verdwijnen er bussen.
De negen gemeenten van Vervoerregio Waasland hebben woensdag het ontwerpplan voor het openbaar vervoer goedgekeurd. Bussen van De Lijn zullen in een stervormig netwerk rond Sint-Niklaas en Lokeren woonkernen verbinden. Maar er is ook plaats voor andere lijnen. Zo komt er ondermeer een nieuwe lijn van Hamme over Elversele, Waasmunster en Zele naar Laarne en Wetteren.

“Op de plaatsen waar de vraag het grootst is, verhogen we het aanbod”, zegt Carl Hanssens (N-VA), voorzitter van de vervoerregioraad.

Flextaxi’s

De huidige belbussen worden vervangen door flexbussen. Die werken volgens hetzelfde principe, alleen zal De Lijn ze niet meer uitbaten. Daarvoor moet nog een onderneming gezocht worden die het op zich wil nemen. In de regio Kruibeke/Temse/Beveren-Zuid wordt de belbus niet vervangen door een flexbus, maar komen er flextaxi’s. “De plaatselijke besturen vonden dat een beter idee dan flexbussen”, zegt Hanssens. “Want door meerdere kleine voertuigen in te zetten kan het nieuwe systeem flexibeler om met piekvragen.”

Op de belangrijke vervoersas Sint-Niklaas – Temse – Kruibeke – Antwerpen Linkeroever zal er op weekdagen elke 20 minuten een busbediening zijn. Er komt ook een rechtstreekse bediening van het station van Temse vanuit de richting van Elversele en Tielrode.

Betaalbaar

Veel vervoersmiddelen dus, maar volgens Hanssens komt er een gebruiksvriendelijk systeem zodat je bijvoorbeeld makkelijk de flexbus kan bestellen en betalen. “De prijs van de nieuwe vervoersmiddelen ligt nog niet vast, maar de gemeenten hebben duidelijk de wens uitgesproken dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn.”

Het vervoer op maat voor personen met een handicap of mobiliteitsbeperking wordt ook verder uitgebouwd. En er komen deelfietsen aan Waasland Shopping en de stations van Temse en Zele. Nu zijn die al te vinden aan de stations van Sint-Niklaas en Lokeren.

Van een betere busverbinding tussen het Waasland en Klein-Brabant waarvoor burgerbeweging Haal de Lijn over de Brug al jaren pleit is (voorlopig?) geen spoor.

Het ontwerpplan wordt de komende maanden verder uitgewerkt, en start in januari 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *