Oppositieraadslid Brigitte Caura kaart problemen in parkje de Gulden Wal aan

Schepen spreekt eigen politiereglement tegen

In Temse zijn een aantal gekende zwakke plekken inzake zwerfvuil en sluikstorten. Midden in het centrum is het parkje tussen de Gulden Wal (Akkerstraat) en supermarkt Lidl er één van. In het parkje zijn er ook buurtbewoners die dagelijks de dieren voederen, terwijl dit eigenlijk verboden is. Oppositieraadslid Brigitte Caura (Tesamen) kaartte de problemen aan op de gemeenteraad van mei.

“Inzake het voederen in de Gulden Wal gaat het om drie bejaarde bewoners ‘wiens enige plezier in het leven bestaat uit het voederen van de vogeltjes’”
Schepen van Milieu Hugo Maes

Volgens het politiereglement kan de dieren voederen aanleiding geven tot een GAS boete van 350 euro

‘In de Gulden Wal stellen zich eigenlijk twee problemen”, stelt Brigitte Caura:
Afval dat achtergelaten wordt in het parkje door mensen die het doorkruisen. Het gaat hier niet om wat sigarettenpeuken of snoepwikkels maar om het doelbewust dumpen van huishoudelijk afval en voedingsmiddelen, soms recht
uit de voedselbank.

Voederen verboden

“Daarnaast is er ook het probleem dat enkele bewoners dagelijks de vogels voederen. De combinatie van deze twee problemen heeft geleid tot de aanwezigheid van ratten in het parkje.”

De gemeente schakelde enkele jaren geleden een verdelgingsfirma in en plaatste een bordje dat uitdrukkelijk vermeldt dat voederen verboden is op straffe van een GAS-boete en zelfs vraagt om een tip.

“Maar de toestand is sindsdien niet echt verbeterd. Nochtans weet men perfect wie voedert, dat werd reeds meerdere keren gemeld”, weet Caura. “Het parkje wordt regelmatig opgeruimd maar het is dweilen met de kraan open. De mensen van de Groendienst waar ik mee sprak doen hun uiterste best en zouden niet liever willen dan de vervuilers actief op te sporen en te beboeten maar voelen zich onvoldoende gesteund. GAS-boetes zijn niet prioritair kreeg men als reactie.”

Gevaar voor volksgezondheid

“Nu is onze fractie ook eerder een koele minnaar van GAS-boetes maar als het over dergelijke inbreuken gaat lijkt me
de enige oplossing om kordaat te zijn en snel te beboeten”, klinkt het. “De aanwezigheid van ratten die helemaal niet mensenschuw zijn en tot dicht bij de woningen komen om het voeder op te eten (granen, maar ook brood, fruit, zelfs een ananas!) betekent immers een gevaar voor de volksgezondheid.”

“Ondertussen is de gehuurde mobiele camera aangekomen die zal worden ingezet in de strijd tegen het sluikstorten”, antwoordde schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Deze zal op een aantal hotspots worden geplaatst. Zoals ook de brug onder de E17 in de Laagstraat, en er hopelijk voor zorgen dat er op heterdaad wordt betrapt want anders kan er niet worden vervolgd.”

“Inzake het voederen in de Gulden Wal gaat het om drie bejaarde bewoners ‘wiens enige plezier in het leven bestaat uit het voederen van de vogeltjes’”, aldus de schepen.

Ratten

“Ik geloofde mijn eigen oren niet”, stelt oppositieraadslid Caura. “De gemeente plaatst een bord waarop staat dat, zoals in het politiereglement staat, het op straffe van een GAS-boete van 350 euro streng verboden is te voederen wegens de aanwezigheid van ratten. Tegelijkertijd geeft men toe dat men weet wie voedert en vergoelijkt men dat, begrijpe wie kan. Trouwens, het voederen van ‘vogeltjes’ doet men niet door massaal granen en afval op het openbaar terrein te strooien, maar op privéterrein en vanaf een voederpaal.”

“In het parkje aan de Gulden Wal stellen zich twee problemen”, aldus Brigitte Caura

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *