Teerfeest Harmonie Orkest Temse aan het begin van het jubileumjaar

TEMSE – Zaterdag 18 januari organiseerde Harmonie Orkest Temse (HOT) het jaarlijkse teerfeest. Meteen het begin van het vijf-jarig jubileumjaar van de muziekmaatschappij. ’s Middags was er voor het jubileum een receptie, gevolgd door een rondgang lang enkele horecazaken in Temse centrum. ’s Avonds was er een diner in feestzaal Den Oever waar ook enkele muzikanten in de bloemetjes gezet werden.

“We vieren ons houten jubileum, ver terugblikken in de rijke geschiedenis van HOT kan ik dus niet”, aldus voorzitter Nadia Vanhese. “Vijf jaar geleden startte de samenwerking tussen twee muziekmaatschappijen in het centrum van Temse namelijk Moed en Volharding en Recht Door Zee. Hieruit ontstond Harmonie Orkest Temse. HOT startte met een zeer mooie groep muzikanten, spijtig genoeg hebben in de loop der jaren, om uiteenlopende redenen, verschillende muzikanten afgehaakt.”

“We hebben in deze 5 jaar toch al fijne momenten meegemaakt. En na een moeilijker periode stonden we er vorig jaar eindelijk terug met “The Sound of HOT”. Want ja, in deze korte tijdspanne heeft HOT al een dipje mee gemaakt. We zien niet alleen hier, maar ook in andere gemeenten dat het samenvoegen van verschillende muziekmaatschappijen niet altijd gemakkelijk is. Soms is het zelfs helemaal geen succes en is de nieuwe muziekmaatschappij maar een kort leven beschoren.”

“Toch hebben we allemaal hetzelfde hobby en hetzelfde doel: samen mooie muziek maken waar zowel wijzelf als het publiek van kunnen genieten en ons amuseren. Muziek maken in een goede, grote groep muzikanten is zoveel leuker dan met een kleine groep. De zwakste schakel blijft misschien dezelfde in beide groepen, maar die wordt in de grote groep veel meer ondersteund. De sterkste pionnen kunnen ook in de grote groep nog uitblinken en de anderen meetrekken.”

Het is dus zeker en vast niet allemaal rozengeur en maneschijn geweest. Maar we moeten proberen om niet op te geven. Om onze krachten samen te bundelen zodat de enige muziekvereniging in Temse centrum terug kan groeien en bloeien.”

Het avondfeest werd gekleurd door de huldiging van twee jubilerende muzikanten.

Burgemeester Luc De Ryck, ondervoorzitter van HOT, huldigde de 2 laureaten, enerzijds: Jef Vermeiren, die op 30 september overleed, anderzijds Maurits De Ryck. Beiden waren oorspronkelijk lid van de harmonie Recht door Zee. Toen de harmonie in 2015 fusioneerde met de harmonie Moed en Volharding tot HOT bleven zij op post.

Jef Vermeiren (1950-2019) werd trommelaar bij Recht door Zee in 1964. Later werd hij ook bestuurslid (o.a. verantwoordelijk voor de publiciteit). Hij was 55 jaar lang actief. De medaille, die hem postuum werd toegekend, werd in ontvangst genomen door zijn dochters Debby en Kelly. Jef maakte ook furore als drummer en luisterde in de jaren 1970-1980 met meerdere dansorkestjes ontelbare bals op.

Maurits De Ryck (°Bornem, 1938), kozijn van de burgemeester, was lid van de harmonie Concordia & Amicitia in Bornem, waar hij van in 1946 notenleer en trompet volgde. Vanaf 1948 speelde hij mee met de harmonie. Verhuisd naar Temse in 1954, werd hij lid van Recht door Zee. Hij was lesgever notenleer (later ook klaroenen) en werd in 1960 trompetsolo. Hij groeide uit tot één van de beste liefhebberstrompettisten van zijn generatie in het Waasland. Intussen is hij meer dan 70 jaar aan de slag. Maurits was in de jaren 1950-1960 ook bijzonder actief bij succesrijke dansorkestjes die toen het muzikale klimaat bepaalden, zoals The Marly Club, het William Show Orkest en The Skyrockets.

Harmonie Orkest Temse is 5 jaar jong
Maurits De Ryck (staande) en de dochters van Jef Vermeiren (zittend) met het bestuur van HOT.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *