Zoon van verzetsheld uit Tweede Wereldoorlog begroef massa wapens in tuin

TEMSE – De zoon van een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog bleek het hele wapenarsenaal van zijn vader begraven te hebben in zijn tuin in Temse. Een ‘hallucinante’ oorlogsschat die de man nu een celstraf van een jaar kan opleveren.

“Luc heeft vuurwapens thuis en laat mensen schieten in zijn achtertuin”. Na die melding trok de lokale politie van Temse-Kruibeke op 25 september van 2017 naar de woning van de gepensioneerde gemeentearbeider Luc V.d.V. (62). Wat ze daar aantroffen, tartte alle verbeelding. “Speurders zagen dat er in de tuin recent nog was gegraven”, schetste openbaar aanklager Ineke Veirman. “Op een diepte van dertig centimeter werden negen bakken aangetroffen. Daarin zaten onder meer 24 vuurwapens, bajonetten, magazijnen en munitie. Ook in zijn huis zelf werd er nog een hele lading kogels gevonden. De hoeveelheden waren hallucinant.”

Emotionele waarde

Tijdens een huiszoeking in de schuur van een vriendin van V.d.V. trof de politie nog eens onder meer 26 geweren en tienduizend patronen aan. V.d.V. had de wapens naar daar gebracht, zodat de politie ze niet zou kunnen aantreffen. “Het grootste deel van al die wapens heb ik gekregen van mijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet zat”, legde Luc V.d.V., die lid is van een schietclub, aan de correctionele rechter in Dendermonde uit.

“Hij had mij de raad gegeven om de wapens niet aan te geven en te verstoppen. Ze hebben een grote emotionele en ook financiële waarde voor mij. De totale waarde van de wapens wordt geschat op zo’n 70.000 euro. Ik heb ook zelf nog een aantal wapens aangeschaft. Maar vroeger kon je die even gemakkelijk kopen als een pakje sigaretten.”

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan het wapenbezit van V.d.V. De man zou ook een van zijn wapens uitgeleend hebben aan iemand met zelfmoordneigingen. Er hangt hem nu een celstraf van twaalf maanden deels met uitstel boven het hoofd.

De advocaat van V.d.V. vroeg voor zijn cliënt opschorting van straf. “Hij werd verlinkt door een vrouw die alleen maar uit was op zijn geld”, gaf de raadsman als achtergrond mee. “Vandaag heeft hij helemaal niets meer. Met de wapens heeft hij nooit slechte bedoelingen gehad. Hij verzamelde ze zoals postzegels.”

Vonnis op 28 oktober.
(Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

De man moest verschijnen voor de rechtbank van Dendermonde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *