Verhaal van Sandra Massart wordt bioscoopfilm

TEMSE – Het verhaal van Sandra Massart, het meisje uit Temse dat leed aan de stofwisselingsziekte MLD en samen met haar ouders streed tegen de macht van de farmabedrijven wordt verfilmd door Jan Verheyen. De opnamen vinden plaats in augustus en september. De ouders, William en Olga Massart verlenen hun medewerking aan de film. In 2017 overleed het meisje aan een banale longontsteking.

Sven De Ridder (44) en Darya Gantura (33) krijgen in de speelfilm Red Sandra de rollen van William en Olga Massart die tien jaar geleden een jarenlange strijd voerden om het leven van hun dochtertje te redden.

MLD
“Was Red Sandra niet gebaseerd op ware feiten, geen mens zou het geloven. Zo onwaarschijnlijk straf is het verhaal van de familie Massart”, zegt Jan Verheyen, die samen met zijn vrouw Lien Willaert de film gaat regisseren. Willaert schreef ook het scenario dat de strijd toont die de ouders van Sandra – een rol voor debutante Rosalie Charles – tegen de farma-industrie voerden om het leven van hun dochter te redden. Sandra leed aan de fatale stofwisselingsziekte MLD. Iedereen hield genezing voor onmogelijk, maar in de VS vond Massart de oplossing.

“Sven De Ridder is een acteur met veel ervaring wiens dramatische kwaliteiten ik al ontdekte in onder meer Vermist en Het vonnis. Ik had hem al snel in gedachten voor de rol van de vader”, aldus Verheyen. “Je ziet in hem meteen een liefhebbende ouder. Tegelijk heeft hij ook dat koppige kantje om erg ver te gaan.”

Deze zomer opnames

Darya Gantura, bekend van series zoals Ella, Code 37 en Cordon, werd gekozen na een korte auditieronde waarbij het belangrijk was dat ze met De Ridder en de kleine Rosalie een geloofwaardig, hecht gezinnetje kon vormen. “Daar werken we nu al volop aan”, aldus Verheyen. “In afwachting van de start van de opnames, op 12 augustus, doen ze allerlei dingen samen. Ze gaan met z’n drieën naar de zoo, naar het theater en zullen ook enkele weekends doorbrengen in het huis waar gedraaid zal worden.” In totaal wordt 32 dagen gefilmd, in en rond Antwerpen, maar ook in Londen, Dover, Kopenhagen en Rotterdam.

William en Olga Massart verlenen hun medewerking aan de film, aldus Verheyen, die onderstreept dat dit een van zijn persoonlijkste projecten is. “Omdat wat de Massarts hebben meegemaakt zo intens is, maar ook omdat het over de staat van onze gezondheidszorg gaat, de macht van de farmabedrijven én de vraag stelt wat de kijker in zo’n geval zou doen.”

‘Red Sandra’ wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, in co-productie met Kaap Holland Film (NL) en VTM. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Telenet, de Production Incentive van het Nederlandse Filmfonds en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt in het najaar van 2020 in de bioscoopzalen verwacht. (Bron: Het Nieuwsblad)

Debutante Rosalie Charles, Darya Gantura (33) en Sven De Ridder (44) kruipen in de huid van de familie Massart

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *