Eerste Boekenruilkast ingehuldigd

TEMSE – Aan de muziekacademie in de Hoogkamerstraat werd de eerste Boekenruilkast in gebruik genomen. Als het project een succes is, zullen nog dergelijke kastjes geplaatst worden in groot-Temse.

“Een boekenruilkast is een kleine kast die door voorbijgangers gevuld wordt met gratis boeken”, aldus bibliothecaris Marijke Dierickx. “Iedereen kan deze boeken meenemen en er eventueel andere voor in de plaats zetten. Een boekenruilkast is een laagdrempelige vorm van boekpromotie en leesbevordering. In het meerjarenplan van de gemeente Temse kadert het project binnen de prioritaire acties. Het aspect van het gratis meenemen/omruilen van boeken stelt het project in een sympathiek daglicht, beantwoordt aan het streven naar duurzaamheid (recyclage) en nodigt de inwoners van Temse uit om dit initiatief verder te zetten op hun particuliere eigendom.”

“Een klein bibliotheekkastje in de buurt zorgt voor een heel eigen dynamiek die allerlei soorten mensen aantrekt, van jong tot oud”, klinkt het. “Het zijn echter allemaal mensen die graag lezen. Het kastje wordt een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen, en tips kunnen geven. Het bevordert de sociale cohesie van de omgeving en brengt mensen dichter bij elkaar.”

Het kastje werd ingehuldigd door schepen Lieve Truyman (N-VA), bevoegd voor de bibliotheek, en door Annemie Muyshondt, die door de bibliotheekraad werd uitgekozen om als meter van de Boekenruilkast te fungeren. Zij lanceerde immers het idee en zal tevens de rol van steward op zich nemen.”

Het fenomeen breidt zich intussen over heel Vlaanderen uit. Men vindt boekenruilkasten in heel wat omliggende gemeenten: Hingene (Bornem), Sint-Amands, Zwijndrecht, Belsele, Beveren, Dendermonde, Lokeren, Melsele, Nieuwkerken, Sint-Niklaas… Over heel Vlaanderen loopt het aantal in de honderden.

“Om het project een kans te geven en de reikwijdte ervan te bestuderen, werd door de bibliotheekraad voorgesteld om in de beginfase te starten met één boekenruilkast aan de muziekakademie. Indien het project succesvol is kan overwogen worden om de boekenruilkastjes uit te breiden naar de deelgemeenten Tielrode, Steendorp, Elversele en de wijk Velle.”

Andreas Van den Bergh (11) kon als eerste van de Boekenruilkast gebruik maken.

 

Andreas Van den Bergh (11) kon als eerste van de Boekenruilkast gebruik maken onder het toeziend oog van bibliothecaris Marijke Dierckx en assistent Jeroen De Lathouwer.
Leden van de bibliotheekraad, schepenen en gemeenteraadsleden bij de inhuldiging van het kastje

Een gedachte over “Eerste Boekenruilkast ingehuldigd”

  1. Hier in Zuid-Tirol bestaat het al jaren in de treinstations ” Bücher in Bewegung”. Bibliotheken leggen er een aantal ‘uitgediende’ boeken die men kan meenemen, al dan niet terugleggen na het lezen. Ieder kan er ook zijn eigen boeken kwijt.
    Super dat een gelijkaardig initiatief nu ook in Temse bestaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *