Voorbereidende werken voor nieuw woonzorgcentrum van start

TEMSE – De voorbereidende werken voor een nieuw woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum zijn gestart. Als alles volgens planning verloopt, is het complex met bijhorende ondergrondse parking over vijf jaar afgewerkt. Kostprijs: 30 miljoen euro.

“Geen pseudo ziekenhuis, maar een huiselijke sfeer in leefruimtes”, vat directeur Ouderenzorg Dirk Declerck het opzet van het nieuwe woonzorgcentrum samen. De huidige hoogbouw blijft grotendeels bewaard, maar het lagere gebouw wordt na vijfendertig jaar afgebroken om een moderne nieuwbouw te kunnen plaatsen. “Het zal een hele omwenteling zijn, zowel voor de bewoners als voor de medewerkers. We willen niet langer iedereen hele dagen alleen op een kamer laten zitten, maar mensen onderbrengen in kleine leefgroepen.”

Thuiszorg

De capaciteit van de nieuwbouw is bijgevolg niet groter dan het huidige woonzorgcentrum. Het is vooral de indeling die grondig verschilt. “Een capaciteitsverhoging lijkt ons niet noodzakelijk, aangezien mensen hier gemiddeld minder lang verblijven”, motiveert adjunct-directeur Herman Fonck. “We zetten ook sterk in op de thuiszorg. Die is gestegen van 11.000 naar 17.000 uur per jaar.”

Werfzone

De grootste blikvanger is misschien wel het grote plein dat de betonnen parkeervlakte vervangt. De huidige parking verdwijnt volledig ondergronds. Door het niveauverschil zullen bezoekers hier echter quasi rechtstreeks kunnen inrijden via de Clement D’Hooghelaan. Voor de aanleg van het plein zal de huidige parking van augustus 2019 tot vermoedelijk juli 2021 omgetoverd worden tot werfzone. Er worden parkeerplaatsen voor personeel ingericht in de Gasthuisstraat, maar andere bezoekers zullen moeten uitwijken naar andere parkeerplaatsen in de buurt. Het OCMW zal starten met een nieuwsbrief om de hinder tijdig te communiceren.

Vijf fasen

Deze week werd al gestart met de voorbereidende werken. Een nieuwe hoogspanningscabine levert goedkopere stroom en er kan een warmtepomp op aangesloten worden. “Na het verleggen van de dataverbindingen op de parking en het archeologisch onderzoek, starten de feitelijke werken in november dit jaar”, zegt OCMW-voorzitter Werner Maerevoet (N-VA). De werken worden in vijf fasen uitgevoerd en zullen ten vroegste in 2023 volledig afgerond zijn. Door een goede planning zullen de bewoners gefaseerd kunnen verhuizen. Dat is vooral van belang voor de dementie-afdeling. Voor de werken hebben we in totaal zo’n dertig miljoen euro opzij gezet.”

In de toekomst zal ook ziekenhuis De Pelikaan wijken. “AZ Nikolaas heeft de huur van het gebouw verlengd tot 2021. Het is de bedoeling dat daar op termijn een polikliniek komt met vijftig assistentiewoningen.”

(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

OCMW raadsleden en medewerkers op de site waar de voorbereidende werken voor de nieuwbouw gestart zijn

 

Een blik op de toekomstige OCMW-campus, met onderaan de inrit naar de ondergrondse parking via de Clement D’hooghelaan, centraal de nieuwbouw met een groot plein en rechts bovenaan de huidige hoogbouw van De Reiger die blijft staan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *