Vijf procent van geslachte kip is besmet met salmonellabacterie

Gevogeltegehakt van Eurokip moet uit handel

Vleesverwerkingsbedrijf Eurokip vraagt dat slachterijen hun besmet kippenvlees labelen wanneer het op de markt gebracht wordt. Nu wordt het vlees pas na de verwerking getest, waardoor het soms al in de rekken belandt en teruggeroepen moet worden. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) stuurde een persmededeling uit waarin stond dat een lot kippenvlees met salmonella teruggeroepen werd.

“Terugroep-acties omdat niet alle consumenten vlees grondig bakken”
Zaakvoerder Eurokip Luc De Waele

Eerste keer

Vijf procent van alle geslachte kippen is besmet met salmonella

“Het is de eerste keer dat wij dergelijk bericht zien verschijnen en onze naam plots in het nieuws komt”, reageert zaakvoerder Luc De Waele. “Het terugroepen van besmet vlees gebeurt wel vaker dankzij de vele voedselcontroles. Maar het lijkt nu alsof het FAVV na de vele schandalen van de afgelopen maanden met een persbericht wil tonen dat het echt wel zijn best doet.”

Zolang slachterijen kippen die besmet zijn met salmonella mogen slachten en op de markt brengen, zullen er volgens De Waele nog veel van dergelijke berichten volgen. “Vijf procent van alle geslachte kippen is besmet met de salmonellabacterie. Slachterijen verkopen dat vlees aan ons zonder dat wij weten dat het om besmet vlees gaat. Wij testen dat vlees wekelijks zelf op de aanwezigheid van bacteriën e. coli en salmonella, wat zo’n vijfduizend euro per maand kost. En een terugroepactie van besmet vlees kost nog eens extra geld. Ook wij zouden deze situaties dus liever vermijden, en dat kan als de slachterijen bij het leveren van het vlees duidelijk maken welk vlees van besmette kippen komt.”

Grondig bakken
In dit geval ging het om het product ‘gekruid gevogelte gehakt’ met lotnummer 95433. In het Waasland werd het enkel in de Carrefour van Temse verkocht tussen 5 en 9 april. In totaal gaat het om zo’n honderd kilo besmet vlees dat naar een tiental winkels in het hele land verspreid werd. Het eten van besmet vlees kan leiden tot koorts, buikkrampen en diarree binnen de achtenveertig uur na consumptie. “Wanneer het vlees tot in de kern gegaard wordt op 70% sterft de bacterie”, verduidelijkt De Waele. “Onderzoek heeft echter uitgewezen dat niet alle consumenten hun vlees zo grondig bakken. Daarom is een terugroep van besmet vlees nodig.”

De verkooppunten zijn op de hoogte gebracht, en wie het bewuste product kocht krijgt een terugbetaling aan de kassa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *