Leuvense klokken- en beiaardvereniging maakt kennis met beiaard van Temse

TEMSE – Op zaterdag 14 oktober bezocht de Leuvense klokken- en beiaardvereniging Temse. De leden werden op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Luc De Ryck, die hen liet kennis maken met de historiek en de curiosa van het beschermde gebouw.

Temses internationaal gelauwerde beiaardier Jos D’Hollander, ‘de vader van de beiaard van Temse’, verraste de bezoekers met zijn aanwezigheid.
Beiaardier Joannes Thuy leidde de bezoekers daarna naar het belfort en de klokkentoren, en zorgde voor deskundige uitleg.

Toen de beiaard van Temse in 1976 van start ging, telde hij 23 klokken. Na de restauratie van het gemeentehuis (2006-2008) werd het klokkenspel uitgebreid tot 40 (het maximum). Er is ook een automatisch spel aanwezig, dat om het kwartier een muziekstukje laat horen. Dat is computergestuurd en wordt aangepast naargelang het seizoen of de tijdsperiode. Recent werd de nieuwste computer Apollo III geïnstalleerd, die ongekende mogelijkheden heeft.

Op initiatief van toenmalig schepen van Cultuur Annemie Blommaert worden sinds 2008 jaarlijks beiaardconcerten georganiseerd in augustus. Bovendien wordt de beiaard al enkele jaren als een volwaardige toeristische troef uitgespeeld in het aanbod van Temse. De belangstelling is daarmee in verhouding toegenomen.

Leden van de Leuvense vereniging met burgemeester Luc De Ryck en beiaardier Joannes Thuy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *