Eénmalige financiële ondersteuning voor Kaai-Invest goedgekeurd

Oppositiepartijen niet te spreken over gang van zaken in het dossier
TEMSE – Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie officialiseerde het schepencollege de samenwerkingsovereenkomst met Kaai-Invest, de privé investeerder die de Wilfordkaai renoveert, met een afsprakennota waarbij men een éénmalige financiële ondersteuning geeft van 150 000 euro. Deze beslissing werd eerder door het college  genomen zonder het punt op de gemeenteraad te brengen.

Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, schorste daarom op 24 mei de beslissing van het college.  Op 6 juni besliste het College van Burgemeester en schepenen om haar vorige beslissing in te trekken.

Het CD&V-N-VA-College van Temse werd in het kaaidossier schending van de beginselen van behoorlijk bestuur, schending van de bevoegdheid van de gemeenteraad en schending van het zorgvuldigheidsprincipe verweten. De gouverneur, trad in deze zaak op namens het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie gaf schepen van Financiën Franky De Graeve meer uitleg:

“Het bedrag van 150 000 euro regelt ondermeer het gebruik van de publiek toegankelijke zones van de kaai door de gemeente. Dit 10 dagen per jaar, aan 500 euro per dag, gedurende 30 jaar. Verder regelt het ondermeer de toegankelijkheid van de aanlegsteiger voor het boottoerisme, het inwerken van de openbare LED verlichting in de balustrade langsheen de promenade, het plaatsen van straatmeubilair en speeltuigen en de taakverdeling met betrekking tot het beheer van de publiek toegankelijke zones en het onderhoud van de gemeentelijke installaties.”

De oppositiepartijen waren niet tevreden met de gang van zaken.

“Dit zijn geen vijgen na Pasen maar vijgen na Nieuwjaar”, klonk het bij Bert Bauwelinck (sp.a). “Zes maanden na het eerste besluit van het college is er nu een nota waarin te lezen staat waarvoor het bedrag dient.”

“Het college zegt steeds dat de concessie van de wilfordkaai niet meer kon door ondermeer de bouw van het nieuwe zwembad”, stelde Raf Cathoor (Groen). “Maar het nieuwe zwembad dat zal uitgebaat worden door een privé firma kost de gemeente 550 000 euro minder dan het oude Scheldebad.”

“Ik heb julie vorige keer de pap in de mond gegeven met de vraag om op papier te zetten waarvoor dat bedrag staat”, klonk het bij Annemie Peeters-Muyshondt (Vlaams Belang). “Ik zou nu tevreden moeten zijn maar ben dat niet. Er staan nog heel wat vraagtekens in de nota.”

De samenwerkingsovereenkomst werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *