Zondag 10 juli solidariteitsactie voor slachtoffers van blikseminslag op de Zaat

Buurtbewoners en buurtcomité De Zaat roepen groot-Temse op om massaal aanwezig te zijn
TEMSE – Komende zondag 10 juli organiseren enkele buurtbewoners in samenwerking met het wijkcomité ‘De Zaat Klinkt‘, dat voor de gelegenheid wordt omgevormd tot ‘De Zaat Helpt‘, een solidariteitsactie voor de bewoners wiens huis, aan de Branderslaan, enkele weken geleden zwaar getroffen werd door een blikseminslag.
Solidariteit_A5 (1)
Zondag 10 juli kan men de finale van het EK op groot scherm bekijk tijdens de solidariteitsactie voor Huguette, Antoine en zoon Dirk

“Die bewuste zondag 26 juni rond 13.15 uur was er een hevige blikseminslag, op de Zaat, die zo goed als de ganse wijk getroffen heeft”, vertelt mede-initiatiefnemer Joeri Lyssens samen met Karen Van Gucht en Danielle Dupont en André Langenus van het buurtcomité. “Er was overal heel veel schade, tot zelfs in de appartementsgebouwen, aan tv’s, internetaansluitingen, zonnepanelen, liften die niet meer werkten. En bij onze overburen, Huguette Anné, Antoine Boel en hun zoon Dirk is de bliksem op hun woning tweemaal ingeslagen, waardoor de volledige bovenverdieping uitbrandde. Omdat het huis niet meer stabiel staat moet het volledig afgebroken worden. Daardoor is de woning onbewoonbaar verklaard”.

Momenteel verblijft het koppel in een woning van hun zoon in Tielrode.

“Ze mochten enkele dagen overnachten in een hotel, op kosten van de verzekering. Maar dat stelt allemaal niet veel voor”, stelt Lyssens. “Het is echt wel behelpen voor die mensen. De eerste verdieping en de zolder is volledig uitgebrand. Daardoor is onder meer alle beddengoed opgebrand. We merkten dat het koppel zich wat voortsleepte. Daardoor begon het idee te komen om iets voor die mensen te organiseren, maar er was nog niet echt actie. Tot we vorige dinsdag vernamen dat Huguette, bij de verhuis van spullen, van hun woning naar hun tijdelijke verblijfplaats, door oververmoeidheid, een black-out had gekregen. Daardoor met haar wagentje van 20 jaar oud in de gracht gesukkeld was, haar auto perte totale was en zij naar het ziekenhuis gevoerd was”.

Dat was de druppel en daardoor zijn de buurtbewoners in actie geschoten.

“We namen contact op met het buurtcomité De Zaat Klinkt of zij ons niet konden helpen met de organisatie van een solidariteitsactie, en zo is de bal aan het rollen gegaan”.

Die actie gaat komende zondag 10 juli door, van 18 uur tot middernacht, op de half-overdekte parking onder supermarkt Carrefour, aan de Orlaylaan en is gratis toegankelijk. Vrijblijvende giften zijn wel welkom.
De EK finale wordt er op groot scherm vertoond, er zijn optredens, drank en eetkraampjes waarvan de opbrengst naar de actie gaat en er is een leuke kids-zone met springkastelen.

Magda Cornelis, in de ruime regio bekend als Hamburger Magda, die vorig jaar op pensioen ging, zal voor de gelegenheid nog een hamburgers bakken.
“Voor zo een actie, wil ik nog wel eens hamburgers bakken, die vraag is mij gesteld en ik ga dat zeker doen”, reageerde Magda op de sociale media.

“Alle handelszaken die hier aan de Orlaylaan gevestigd zijn, waren meteen akkoord om een deel van de parking te laten gebruiken voor deze goede-doel-actie. Er is trouwens heel veel enthousiasme van bewoners en bedrijven van de Zaat voor onze solidariteitsactie. Er zijn bedrijven die waardebons geven, maar er zijn er ook die geldelijke steun geven”.

Daarom hebben we ook een rekening geopend “, aldus Daniëlle Dupont, van het gelegenheidsproject De Zaat Helpt. “Bedrijven en particulieren kunnen vrijblijvend een gift storten. “Nadien zal dat rekeningnummer blijven bestaan. De winst die we puren uit onze nieuwjaarsdrink, die we jaarlijks organiseren zullen we daar storten. Dat geld kunnen we dan gebruiken voor als er in de wijk iets bewoners steun kunnen gebruiken, door natuurrampen of dergelijke”.

Ook voor zondag zijn er heel wat bedrijven en handelszaken op de kar gesprongen.
“En heel wat bewoners van onze wijk willen een helpende hand toesteken”, klinkt het.

Huguette Anné (68),  Antoine Boel (71) en zoon Dirk wonen zowat 7 jaar op de Zaat.
Zij doen nog eens hun verhaal.

“Die bewuste zondag waren wij bij vrienden op een feest”, vertelt Huguette. “Onze zoon die in Tielrode woont had ons opgebeld dat de politie bij hem aan de deur stond en dat we meteen naar huis moest komen dat de bliksem ingeslagen was. Maar we hadden dat verkeerd begrepen en we dachten dat het bij onze zoon thuis gebeurd was. De politie heeft ons dan naar de Zaat gebracht. Het is trouwens ongelooflijk hoe we door de politie, de brandweer en de buren begeleid en geholpen zijn. We hebben trouwens heel veel geluk gehad dat we niet thuis waren. Volgens enkele buurtbewoners is de schouw ontploft en zag men 6, 7 meters boven het dak een grote vuurbol.”

Dinsdag kwamen enkele buurtbewoners waaronder Joeri Lyssens en Karen Van Gucht, Huguette en Antoine vertellen dat ze een solidariteitsactie wilden organiseren.

“Ze hebben het initiatief genomen om een benefiet te organiseren komende zondag om ons te steunen’, vertelt Huguette. “Ik was daar ondersteboven van. Dat heeft me sterk aangegrepen, dat had ik nooit verwacht van de buren. Ik ben er van geschrokken hoeveel goede mensen er toch nog zijn. We kregen veel bemoedigende woorden en dat geeft echt veel steun. Daar kan ik mij aan optrekken. Men moet zelf wat positief ingesteld zijn, maar het doet toch veel. Men moet mij trouwens niet komen beklagen, dat wil ik niet. Want dan ben ik weg, het leven gaat nu eenmaal verder”.

Het koppel wil zo snel mogelijk weer in het huis intrekken.

“We weten voorlopig niet wat er moet gebeuren met de woning, waarschijnlijk moet ze afgebroken worden en opnieuw opgebouwd”, stelt Antoine.
“Maar we willen hier zo snel mogelijk opnieuw komen wonen”, klinkt het bij Huguette. “Dat heb ik al na twee dagen gezegd”.

Vrijblijvende giften voor De Zaat Helpt kunnen via rek. nr.: BE04 7370 4126 2631

De Zaat Help 2016
Huguette en Antoine aan hun getroffen woning samen met buurtbewoners, waaronder mede-initiatiefnemers voor het benefiet, Karen Van Gucht en Joeri Lyssens (r) en Daniëlle Dupont van de Zaat Helpt (midden achteraan)

Een gedachte over “Zondag 10 juli solidariteitsactie voor slachtoffers van blikseminslag op de Zaat”

  1. Ik vind het zo leuk nog te horen dat er nog mensen zijn die naaste liefde ken. En dat er zo voor die mensen worden gedaan een dikke pluim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *