Herdenkingsmonument onthuld voor bemanning van in Tielrode neergestorte Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II

TIELRODE – Ter herinnering aan de op 30 juli 1943 neergestorte Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II is zondagvoormiddag in de Hogenakkerstraat in Tielrode een ceremonie herdenkingsmonumentje onthuld.

Met de aanwezigheid van Tim Richardson als dienstdoend hoofd van de Amerikaanse ambassade, attaché kolonel Scott Adams van de US Airforce en de Erewacht en Color Guard USA Army was duidelijk dat het eerbetoon aan hun verongelukte militairen ook de Amerikanen na aan het hart ligt.

“De herdenking die hier in Temse gebeurt, is een hart onder de riem van alle Amerikanen en zeker voor de familieleden van onze gesneuvelde landgenoten”, aldus Richardson. (Lees verder onder de foto)


De Amerikaanse diplomaat onthulde samen met burgemeester Maes een mooi memoriaal en legde bloemen neer voor het herdenkingsteken. Het is een metalen snijwerk met de beeltenis van het vliegtuig.

Tentoonstelling en wandeling

De Amerikaanse delegatie stak haar bewondering voor de mooie tentoonstelling in het Tielroodse oud-gemeentehuis niet onder stoelen of banken. De vele restanten van de verongelukte bommenwerper, gevonden door de gepassioneerde Tielrodenaar Benny Adriaenssens, en tal van foto’s en krantenknipsels van Luc Hemelaer zijn nog te bekijken op zaterdag 5 en zondag 6 augustus tussen 11 en 17 uur. De begeleidende brochure is er gratis ter beschikking.

Op diezelfde dagen start telkens om 14 uur aan het monument in de Hogenakkerstraat een door Gert Hooftman begeleide Lucky Lady-wandeling over een afstand van ruim zes kilometer langs goed toegankelijke wegen en voetwegels.
(foto’s: (C) Julien Heerwegh)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *