Ook Natuurpunt Waasland tekent beroep aan tegen bouw windmolens op de grens van Temse en Kruibeke

TEMSE/KRUIBEKE – Minister Zual Demir (N-VA) vergunde onlangs de bouw van drie windmolens tussen Kruibeke en Temse. Het gemeentebestuur van Temse gaat samen met de collega’s van Kruibeke beroep aantekenen bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. Ook Natuurpunt vzw sluit zich aan bij het beroep. Dit omwille van de risico’s van de vleermuizenpopulatie in het Fort Van Steendorp.

De gemeentebesturen van Temse en Kruibeke hebben beslist om opnieuw beroep aan te tekenen tegen de vergunning van drie windmolens op de grens van de gemeenten. Ook Natuurpunt Waasland sluit zich dit keer aan omwille van de risico’s voor de vleermuizenpopulatie in het Fort van Steendorp.

Klei-ontginningsgebied

EDF Luminus voert al zowat vier jaar een procedureslag over de vergunningsaanvraag met het actiecomité Tegenwind. Dat comité verzamelde 2.832 bezwaarschriften en kondigde eerder al aan opnieuw in beroep te gaan. Ze vrezen geluidsoverlast, visuele verstoring en slagschaduw.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vorige vergunning al een keer omdat windmolens niet zijn toegestaan in klei-ontginningsgebied en omdat het provinciaal windplan geen windmolens voorziet in dit gebied. Luminus voerde daarna enkele wijzigingen uit aan de vergunningsaanvraag.

Infraroodtellers

Deze maal sluit ook Natuurpunt Waasland zich aan bij dit beroep. Ze vrezen de impact van de 180 meter hoge windmolens op de vleermuizenpopulatie in het Fort van Steendorp. Het fort is één van de belangrijkste winterverblijfplaatsen van vleermuizen in België.

Omdat er een vermoeden was dat er bij visuele tellingen door vrijwilligers toch heel wat vleermuizen worden gemist, werden de voorbije vier jaar infraroodtellers geplaatst. Uit die data blijkt dat het echte aantal overwinterende vleermuizen wellicht driemaal zo groot is en dichterbij de drieduizend ligt.

Van half augustus tot in oktober, net voor de winterslaap, waren er gemiddeld vijfduizend vleermuispassages per nacht. Het onderzoek toont dus aan dat het belang van het fort als winterverblijfplaats voor vleermuizen veel groter is dan aanvankelijk gedacht.

In 2018 verzamelde Tegenwind 2832 bezwaarschriften

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *