Extra coronasteunmaatregelen voor het verenigingsleven

TEMSE – De gemeenteraad van Temse heeft unaniem coronasteunmaatregelen goedgekeurd voor het verenigingsleven. Het is al de vierde keer sinds de start van de crisis dat de gemeente zo’n steunpakket uitwerkt. Dat het helpt, getuigt Rudy Van Vlierberghe van Harmonie Arbeid en Kunst. “Al twee jaar moeten we het met minder inkomsten doen.”

Meer dan tien verenigingen krijgen dit jaar een korting van 50 procent op de huur of het gebruik van zalen en sportvelden. Eenzelfde korting voor de eerste zes maanden van 2022 geldt voor de concessies van de cafetaria’s van sporthallen Tilroda en Het Gelaag. Ten slotte kunnen verenigingen die door de coronaregels van een kleine naar een grote zaal moeten uitwijken, de huur van de kleine zaal aanrekenen.

Harmonie Arbeid en Kunst uit Steendorp is één van de verenigingen die opnieuw steun krijgt.

“Al twee jaar moeten we het met minder inkomsten doen, want mosselsoupers om onze kas bij te vullen konden niet”, zegt voorzitter Rudy Van Vlierberghe. “Terwijl de vaste kosten wel bleven lopen. De steun van de Temse heeft dus echt geholpen. Natuurlijk mocht het altijd meer zijn, maar we begrijpen dat het haalbaar moet blijven voor de gemeente.”

Rudy Van Vlierberghe hoopt snel nieuwe leden bij de harmonie te verwelkomen

Jongeren haken af

De harmonie kampt echter met een groter probleem dan het financiële. Voor orkesten waren de coronaregels streng, zodat er lang geen normale werking was. Pas sinds enkele weken mogen harmonieën terug repeteren. En dat heeft gevolgen gehad voor het ledenbestand.

“Voor corona hadden we 25 muzikanten, nu 15. Vooral de jongeren hebben afgehaakt. Vijftien is te weinig, als we willen spelen, moeten we aan bevriende harmonieën muzikanten vragen. Ik hoop dus snel nieuwe leden te verwelkomen.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *