David (17) en zijn moeder Olena uit Kiev nu veilig: “Enorme opluchting toen we de Oekraïense grens overstaken”

Vluchtelingen verblijven bij N-VA-schepen

TEMSE – Twee van de gevluchte Oekraïners die zondag aankwamen in Temse wonen nu bij Stephan Van der Gucht (52), N-VA-schepen in Temse. David en Olena zijn de oorlog in hun thuisland ontvlucht. “Het was een enorme opluchting toen we de Oekraïense grens overstaken”, zegt David.

Zoals vele Oekraïense vluchtelingen gaat het ook hier om een verscheurd gezin: vader bleef achter om het land te verdedigen, moeder en kind(eren) zochten veiligere oorden op.

De zeventienjarige David, zijn moeder Olena en hun hond konden Kiev ontvluchten voor de oorlog te dichtbij kwam. Ze hebben het geluk gehad dat “slechts’ het geluid van bombardementen hebben meegemaakt. “Het was duidelijk dat we niet meer normaal konden leven”, zegt David, die ook Engels spreekt.

Opluchting

De twaalf vluchtelingen die sinds zondag bij verscheidene Waaslanders in Temse wonen, zijn gezinnen van mensen die bij Option Tape werken in Kiev. Option Tape is een bedrijf uit Temse. Mede-eigenaar Henk Post regelde de overkomst van de vluchtelingen.

“Het was een enorme opluchting toen we de Oekraïense grens overstaken”, zegt David. “Op dat moment kwamen we in de Europese Unie. Poetin zal de Europese Unie niet aanvallen, omdat het een te groot leger heeft”, meent hij.

Stephan Van der Gucht heeft de vluchtelingen in huis genomen “uit sociale overwegingen”.

“Henk kwam de gemeente vragen of het iets kon doen voor de vluchtelingen. Ik heb spontaan hulp aangeboden. Enkele van mijn kinderen zijn het huis uit, dus ik heb ruimte”, zegt hij.

Het is de bedoeling dat de vluchtelingen na enkele weken bij particulieren uiteindelijk vinden in collectieve (overheids)gebouwen. Temse bekijkt of een leegstaande verdieping in oud-ziekenhuis De Pelikaan mogelijkheden biedt.

Werk vinden

David hoopt naast een woonst ook werk te vinden, om zo geld te hebben. Olena, die in Kiev voor Option Tape werkte, kan mogelijk in het bedrijf in Temse terecht.

David zat in Oekraïne nog op de schoolbanken, maar maakt wel tegen betaling video’s voor een autotuningbedrijf. David en Olena willen ze wel terug naar hun thuisland.

“Met mijn vader en vrienden daar heb ik nog regelmatig contact. Mijn vader zit voorlopig veilig in het westen van het land”, zegt David.

Ook Stephan Van der Gucht hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de vluchtelingen: waar en hoe ze zich bijvoorbeeld moeten registeren. “Die mensen kunnen voorlopig niet veel doen, hé. Ze hebben maandag eens in de buurt gewandeld en willen in huis wel helpen, maar dat is het dan ook.”

David is nooit eerder buiten Oekraïne geweest. Temse vindt hij “anders, maar modern”.

Sandwiches

Ook voor Van der Gucht is het vreemd om onbekenden in huis te hebben. “Vanochtend hebben mijn kinderen de ontbijttafel gedekt, met brood en sandwiches. Dat vonden David en Olena raar, want als ontbijt eten ze zelden brood, wel altijd havermout. Het is dus nog aftasten.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Temse is “anders maar modern”, aldus David (midden). Hij wordt omringd door zijn moeder Olena en Stephan van der Gucht, die de Oekraïners een veilige thuis aanbiedt. — © tns

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *