Landbouwbedrijf zoekt manier om broeikasgassen te gebruiken

Algensnacks dankzij koeienstront ? Landbouwer Kris Heirbaut (41) wil het waarmaken

TEMSE – Circulair worden, of toch zo goed als, dat wil Kris bereiken met zijn boerderij in de Veldstraat in Temse. Sinds kort heeft hij een algeninstallatie, waar de CO₂ die zijn boerderij produceert nuttig gebruikt wordt. De algen kan je als voedsel aanwenden.

Circulair wil zeggen dat in een ideale wereld de boerderij een gesloten systeem is: ze heeft niets van de buitenwereld nodig en maakt ook geen afval. Dat doet Kris nu al deels door zo goed als alle voeding voor zijn zeventig melkkoeien op eigen grond te laten groeien. “Het is toch niet logisch dat soja, een populair veevoeder, helemaal uit Amerika komt?”, zegt hij.

De koeien stoten het broeikasgas methaan uit, via hun mest of door te boeren. Dat probeert Kris te compenseren door de mest te vergisten, zodat biogas ontstaat dat verbrand wordt. “Daarbij komt groene stroom vrij voor onze boerderij, maar ook CO₂.”

Om die CO₂ nuttig in te zetten, heeft Kris in zijn serre sinds twee weken een algeninstallatie, die bestaat uit een hele hoop doorzichtige buizen met groen water. “Die CO₂ sturen we door de buizen. De algen breken het CO₂ af om te groeien. Voor de rest hebben ze enkel licht en grassap nodig, maar dat voorzien we ook zelf.”

Reep voor kinderen

Van de algen kan je eten maken. “Ze bevatten veel eiwitten en vitamine B12. Veganisten kunnen het dus gebruiken als vleesvervanger, maar ook voor anderen is het goed omdat het veel antioxidanten bevat. Samen met fruit kan je er bijvoorbeeld een reep voor kinderen van maken.”

De installatie is te klein om voldoende eten te produceren. Binnenkort komt er een grotere, daarmee hoopt Kris een financieel levensvatbare handel op te zetten en de CO₂-uitstoot van de biogasinstallatie, jaarlijks 73 ton, te halveren.

Ook op andere manieren wil Kris broeikasgasneutraal te worden. Bijvoorbeeld door aangepast voeder, dat de uitstoot van de koeien vermindert, en door carbon farming. Daarbij zaait hij planten als grasklaver, die CO₂ vangt en in de bodem opvangt.

“Over zes jaar hopen we klimaatneutraal te zijn”, zegt Kris, die het niet enkel uit milieuovertuigingen doet. “We zijn hier ook mee gestart omdat we op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen. Onze winstmarge is klein, dat zie je bij alle boeren. Het is geen toeval dat er steeds meer hoevewinkels opengaan.”

Het internationaal landbouwsalon Agribex, van 8 tot en met 12 december in Brussels Expo, zet dit jaar in op innovatieve boerderijen en organiseerde daarom donderdag een rondleiding op de boerderij van Kris. “Zulk innovatief gebruik van CO₂ willen wij graag promoten”, zegt Johan van Royen, woordvoerder bij Agribex. “Wij willen tonen dat landbouwers deel van de oplossing kunnen zijn en niet het probleem.”
(Bron + foto: HN/Tom Nuytemans)

Kris met de snacks in de ruimte waar zijn algeninstallatie staat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *