Woningen en industrie van de baan voor invulling site steenbakkerij Steendorp

TEMSE – Veel natuur en beperkte recreatie, dat wordt de invulling van de verloederde steenbakkerijsite van Steendorp. Dat hebben de verschillende belanghebbenden beslist. Grote veranderingen laten wel nog jaren op zich wachten


Het 18,4 hectare grote steenbakkerijterrein aan de rand van Steendorp en natuurgebied De Roomkouter is privébezit, in handen van een consortium van drie bvba’s. Zij gebruiken de versleten fabrieksgebouwen enkel als opslagruimte. In 2019 vormden de eigenaars een werkgroep samen met de Vlaamse en gemeentelijke overheid en lokale verenigingen, zoals Natuurpunt en Steendorp Leefruimte. Zij werkten samen een visienota uit voor de toekomst van de site. Die krijgt dus een groene invulling met recreatieve doeleinden. De gemeente en de eigenaars nemen kosten van de ontwikkelingen van het terrein op zich.


In de eerste plaats betekent dat herstel van het natuurlandschap, zegt schepen van Ruimtelijke Planning Wim Van Rossen (Open VLD). “Maar we willen er ook een bovenlokaal toeristisch-recreatief knooppunt van maken. We houden het liefst kleinschalig en passend in het groen. Denk dus eerder mountainbikeparcours dan tennisvelden. Horeca is mogelijk, maar het is niet de bedoeling hier een tweede Koolputten van te maken.”


Sloop


“Deze visienota is een belangrijke stap, maar we willen niet de indruk wekken dat er binnen twee, drie jaar een heleboel veranderd is. Dit zal nog jaren duren.” Zo moet de bestemming van de grond, nu industriegebied, nog gewijzigd worden en moeten kandidaat-ontwerpers nog concrete plannen uittekenen. Er wordt wel bekeken of er op korte termijn iets mogelijk is, zoals een gedeeltelijke ontwikkeling van het huidige groen, beperkt recreatief gebruik of de sloop van gebouwen. Die zijn in slechte staat zodat hergebruik maar in beperkte mate mogelijk lijkt.

Kmo-zone


Of er op het terrein ook een verbindingsweg komt tussen de Warandestraat en de Kapelstraat ligt nog open, maar de gemeente lijkt die optie genegen. “De Gelaagstraat is nu de enige ontsluitingsweg voor de zuidkant van Steendorp, en die loopt langs een school”, zegt schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Een goed alternatief is zeker een meerwaarde.”


De visienota kwam donderdag aan bod in de gemeentecommissie Ruimte. Daar vroeg men zich af wat het voordeel is voor de eigenaars. “Ze kunnen nog een beetje verdienen met grondverzet voor het landschapsherstel, maar dat is eenmalig”, aldus Raf Catthoor (Groen), die denkt dat de eigenaars nadien het terrein willen verkopen. Volgens schepen Van Rossen valt er ook nadien winst te maken, bijvoorbeeld via een b&b, glamping of andere horeca.”


Een gedachte over “Woningen en industrie van de baan voor invulling site steenbakkerij Steendorp”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *