Zomertentoonstelling De Zaat Blaast – Leven en Werken op de Boelwerf – van Erfgoedvereniging Op Stoapel

Kinderen kunnen op schattenjacht in het Gemeentemuseum

TEMSE – Tot zondag 26 september vindt in het Gemeentemuseum de zomertentoonstelling De Zaat Blaast – Leven en Werken op de Boelwerf van Erfgoedvereniging Op Stoapel plaats.

Op Stoapel wil het rijke erfgoed van de scheepsbouw langsheen de Scheldeboorden onderzoeken, bewaren en op een originele en creatieve manier ontsluiten voor een breed publiek. Ze legt daarbij de focus op de industriële zeescheepsbouw in Temse. Op Stoapel zag het levenslicht in 2008 en heeft ondertussen een vaste plaats verworven in de wereld van watergebonden erfgoed in de regio.

De tentoonstelling belicht de geschiedenis van 165 jaar scheepsbouw in Temse met aandacht voor de mens, de zaatman, achter de 1.551 bouwnummers. Aan de hand van foto’s, beeld- en geluidsfragmenten, objecten (o.a. gereedschap), tekst en uitleg… wordt Boelwerf tijdens de zomermaanden opnieuw tot leven gewekt.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de weekends: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Naast deze zomertentoonstelling organiseert Op Stoapel i.s.m. het gemeentebestuur, Toerisme Temse, de Academie Temse en het Gemeentemuseum bijkomende activiteiten m.b.t. Boelwerf.

Naast deze zomertentoonstelling organiseert Op Stoapel i.s.m. het gemeentebestuur, Toerisme Temse, de Academie Temse en het Gemeentemuseum bijkomende activiteiten m.b.t. Boelwerf:

Het museum: ook voor kinderen !!!

Speelse opdrachten wijzen je de weg naar de schat van Vlieg en laten je kennismaken met de verschillende beroepen op de Boelwerf! Benieuwd? Zet je speurneus op en ga op schattenjacht in het Gemeentemuseum! Ook in de Bib en het Scheldepark kan je op zoek gaan naar een Schat van Vlieg!

Minitentoonstelling Academie Temse

De laureaten van de jaarlijkse Jos Hoste tekenwedstrijd etaleren hun werken op de tweede verdieping van het Gemeentemuseum. Bewonder ook de maquette van een schip, gemaakt door de kinderen van de Academieklas van juf Suzan.

Gegidse wazndelingen rond Boelwerf (2 km / buggy- en rolstoelvriendelijk)
Centrumwandeling met bezoek aan AC De Zaat – Door Toerisme Temse

Op zondag 11/7, 8/8 en 12/9 vertrek om 14 u. aan het Toeristisch Infokantoor (Markt 1)

Ontdek markante plaatsen met een knipoog naar de Boelwerfgeschiedenis en bezoek het Administratief Centrum De Zaat waar heel wat curiosa
Boelwandeling door Op Stoapel vzw: Op zaterdag 24/7, 28/8 en 25/9, vertrek om 14 u. aan AC De Zaat (Frans Boelplein 1)
Je maakt een wandeling over de voormalige Boelwerfsite en ontdekt relicten van het scheepswerfverleden in Temse.

Reservatie wandelingen verplicht: toerisme@temse.be, 03 710 12 00 Andere data/uren mogelijk op afspraak. Het maximum aantal deelnemers wordt bepaald volgens de geldende coronamaatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *