Nieuwe vergunningsaanvraag voor bouwproject in Dijkstraat

Buurtbewoners positief voor nieuw ontwerp 

TEMSE – Ontwikkelaar Rocade Bouwprojecten heeft een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor een renovatie – en nieuwbouwproject in de Dijkstraat. Het eerste ontwerp kreeg heel wat tegenkanting van buurtbewoners.

“De nieuwe plannen en visualisaties werden dit weekend voorgesteld aan de buurt tijdens een infomarkt en werden enthousiast onthaald”
Nick Van Meirvenne

Het project krijgt de naam ‘Eschdijk’.

“Lang geleden liep er een zijarm van de Schelde tot aan de brouwerij in de huidige Dijkstraat, genaamd Den Esch”, stelt ontwikkelaar Nick Van Meirvenne. “Waarvan er nu nog een vijver ligt achteraan de site De Zaat met dezelfde naam. Daarom kozen we die naam.”

Daling van bouwvolume

“Afgelopen weekend hebben wij voor de buurtbewoners uit de onmiddellijke omgeving van de Dijkstraat en de Markt een infomarkt gehouden voor ons nieuwbouwproject “, vertelt Van Meirvenne. “Tijdens deze infomarkt hebben wij de buren laten kennismaken met onze aangepaste plannen dewelke op veel enthousiasme kon rekenen. Niet alleen is het ontwerp veel verfijnder, ook is er een significante daling van het bouwvolume doorgevoerd. Waar bij het eerste ontwerp 20 appartementen gingen gerealiseerd worden zijn dat er bij de huidige aanvraag 15.”

Buurtbewoners tevreden met nieuw ontwerp

“Nadat verschillende buurtbewoners bezwaar indienden tegen de eerste vergunningsaanvraag voor de bouw van 20 appartementen in de Dijkstraat, komt de ontwikkelaar Rocade dus nu met een nieuw, slanker en verfijnder ontwerp. De plannen en visualisaties werden dit weekend voorgesteld aan de buurt tijdens een infomarkt en werden enthousiast onthaald.

Perfecte balans

“De bezwaren die we ontvingen, gingen voornamelijk over het feit dat het eerste ontwerp te robuust en te massief was voor de Dijkstraat”, klinkt het bij de ontwikkelaar. “Er werd zoveel als mogelijk aandacht besteed aan de bekommernissen. In het nieuwe ontwerp zijn nu 15 appartementen voorzien in plaats van 20, dat gepaard gaat met een drastische vermindering van het bouwvolume.”

“Voor een ontwikkelaar doet dit zeker pijn, maar we zijn ervan overtuigd dat we nu een perfecte balans hebben gevonden tussen de belangen van de gemeente, de ontwikkelaar en de buurt”, zegt Van Meirvenne. “Ik ben zelf van Temse dus ik weet wat er leeft in de gemeente. Een ontwikkelaar van buiten de gemeente zou zich dit niet aantrekken maar gewoon zen eigen zin doen.”
“Wij behouden het hoekpand, verbreden het voetpad, voeren een meer dan significante vermindering uit in bouwvolume en hebben enorm veel geïnvesteerd om een perfect ontwerp te bekomen. De Temsenaar verdient een zo spoedig mogelijke opwaardering van de Dijkstraat. Wij zijn dan ook blij dat de meeste buren ons nieuw ontwerp enthousiast onthaalden. Het is dan ook het absoluut centrum van Temse, tussen de kerk en het administratief centrum de Zaat. Het ontwerp moest dus ook top zijn, onze ambitie is om hier één van de knapste gebouwen van Temse te bouwen. Wij kunnen niet wachten tot het er staat”, zegt Nick Van Meirvenne.

De Dijkstraat tussen de Markt en De Zaat wordt breder.

Het gemeentebestuur heeft ervoor gepleit dat de projectontwikkelaar een deel van de grond zal afstaan om een breder en veiliger voetpad te bekomen in de Dijkstraat.

“De Dijkstraat is een belangrijke verbindingsweg die het historische marktcentrum verbindt met De Zaat. De straat zal op die manier breder worden en voetgangers kunnen op een veilige manier gebruik maken van een deels overdekt voetpad langsheen nieuwe handelszaken.”

Hoekhuis wordt gered van de sloop.

Het project omvat ook het historisch waardevol hoekhuis van 1888.

“Ook hier heeft het gemeentebestuur ervoor gezorgd dat dit pand, dat een leidersrol speelt in de sfeerbeleving en uitstraling van het historisch Centrum van Temse, gevrijwaard wordt van de sloop. Het hoekhuis zal op een unieke manier verweven worden in het project. Ook kadert dit project perfect binnen de richtlijnen naar duurzaamheid.”

“We merken dat nieuwbouwprojecten buiten het centrum van Temse, waar kwetsbaar groen voor zou moeten verdwijnen, op heel wat protest kan rekenen. Zo is er onlangs een petitie ingediend tegen een verkaveling van 1500 bezorgde burgers die niet willen dat er nog meer groen verdwijnt. We zijn daarom zeer blij dat met dit project bestaande leegstaande en verkrotte gebouwen op een centrumlokatie kunnen worden omgevormd tot een gebouw met uitstraling waar het aangenaam wonen en werken is”, besluit Van Meirvenne.

“Als alles volgens plan verloopt en de procedures vlot verlopen zouden we volgend jaar kunnen beginnen met de bouwwerken”, aldus Nick Van Meirvenne.

 

Een gedachte over “Nieuwe vergunningsaanvraag voor bouwproject in Dijkstraat”

  1. Ontwikkelaar doet afstand van grond om voetpad te verbreden, eindelijk gaan we veiliger naar de markt kunnen wandelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *