Joëlle spaarde kosten noch moeite om kapsalon opnieuw te openen

Kapster Joëlle vreest dat virus blijvende invloed op beroep zal hebben

TEMSE – Joëlle Heirwegh is goed voorbereid om haar kapperszaak vandaag zaterdag weer te openen. In haar salon Coiffure Joëlle op De Zaat in Temse heeft ze ioniserende luchtreiniging laten installeren, die aerosolen uit de lucht haalt.

Toch vreest de kapster dat het virus op een andere manier in de kapperswereld zal blijven hangen.

“Ik denk dat er een ander tijdperk aanbreekt. Mensen hebben geleerd hoe ze dingen thuis kunnen doen.”

De luchtreinigingsmachine moet Joëlle helpen om coronabesmettingen in haar zaak te vermijden. De ioniserende luchtreiniging lanceert negatief geladen ionen in de lucht, die klonteren samen met de positief geladen aerosolen met mogelijke virusdeeltjes, waarna ze neerslaan. Het systeem werkt ook met fijnstof of andere luchtvervuiling: niet onbelangrijk in een kapsalon, waar wel wat producten in de lucht gespoten worden.

“We waren al aan het nadenken om zoiets te kopen, maar corona heeft dat in een stroomversnelling gebracht”, zegt Joëlle.

Het meest voelbare voordeel: de ramen en deuren moeten niet open om te verluchten. “Zeker bij de huidige temperaturen is dat fijn, want voor bepaalde behandelingen, zoals kleuringen mag het niet te koud zijn”, vertelt de kapster. “Bovendien is het gewoon niet aangenaam: ik zie de mensen hier al zitten in hun skipak.”

Zelf kappen

Joëlle beschikt over een grote zaak en kan dus wel wat klanten tegelijk ontvangen. “In deze eerste periode hebben we ook onze openingsuren verruimd, zodat we zo snel mogelijk iedereen een plaatsje kunnen geven”, klinkt het. “Heel het personeel staat klaar.”

Maar niet alle klanten staan te springen om meteen een afspraak te maken. “Ik ben iedereen aan het opbellen die een afspraak had na 2 november, toen we moesten sluiten”, legt Joëlle uit. “Sommigen zeggen dan dat het niet dringend is. Dat wil dan toch zeggen dat ze iets aan hun haar hebben gedaan of laten doen, niet? Ze hebben zelf hun uitgroei gekleurd, of misschien hebben vrouwen geprobeerd hun mannen te kappen.”

Rustiger dan normaal ?

Volgens Joëlle heeft corona daarmee het kappersberoep veranderd. “Ik denk dat er een ander tijdperk aanbreekt. Mensen hebben nu geleerd hoe ze dingen thuis kunnen doen.” Ze vraagt zich dan ook af of het na deze drukte niet rustiger gaat worden dan normaal, nu mensen geleerd hebben sommige dingen zelf te doen. “Mensen gaan voorlopig ook niet meer naar feestjes of etentjes, dat kan eveneens zijn invloed hebben.”

Joëlle vreest dat de lockdown sommige kapperszaken geen goed heeft gedaan. “Als dit had tien jaar geleden had gebeurd, nadat we onze zaak hadden geopend, of enkele jaren terug, toen we investeringen hebben gedaan, dan hadden we dit niet overleefd”, besluit Joëlle. “Gelukkig konden we wat sparen: dat geld hebben we nu aangesproken om deze periode te overbruggen.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Joëlle Heirwegh spaarde kosten noch moeite om haar kapsalon coronaveilig te maken (foto: Tom Nuytemans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *